Diaľničný tunel Višňové pri Žiline začínajú stavať tretíkrát

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 14:14 • 2 min
Diaľničný tunel Višňové pri Žiline začínajú stavať tretíkrát

ŽILINA - Diaľničný tunel Višňové pri Žiline začínajú stavať už po tretíkrát, naposledy poklepával základný kameň výstavby premiér Robert Fico vo februári 2010 s tým, že už v polovici roka 2014 mal byť tunel sprejazdnený.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra dopravy Jána Počiatka utorňajšie poklepávanie základného kameňa sa podarí dotiahnuť do konca, pretože už existujú reálne zmluvy s reálnymi podmienkami. "Do tretice všetko dobré. Dnes som si istý, že sa to aj naplní, pretože existujú reálne zmluvy s reálnymi podmienkami, ktoré musí zhotoviteľ splniť, a keď nie, tak bude za to veľmi tvrdo sankcionovaný. Takže tá realita dostavby v roku 2019 je úplne jasná,“ povedal minister Počiatek v Žiline.

 

Vyše 13,5-kilometrový úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala, ktorej súčasťou bude 7,5-kilometrový tunel Višňové, považuje za gordický uzol celej diaľnice D1, ktorý sa podarilo rozpliesť. "Tunel Višňové bude najdlhší tunel na Slovensku, jeho príprava začala doslova v minulom tisícročí, čiže je to veľmi významná a zložitá stavba. Hotový by mal byť do roku 2019. Považujem to za veľmi dôležitý míľnik pre diaľnicu D1. Už zostávajú iba dva úseky na D1 a to úsek Prešov západ - Prešov juh, ktorý máme naplánovaný začať súťažiť v tomto roku a veľmi zakliaty úsek Turany - Hubová, kde nás trošku zdržal zosuv pôdy, ale myslím si, že práve v týchto letných mesiacoch rozlúštime aj definitívne trasovanie na tomto úseku,“ povedal minister dopravy. 

 

Podľa Počiatka je dnes z celej D1 od Bratislavy po Košice v prevádzke 75 percent všetkých úsekov, 20 percent je momentálne vo výstavbe a zvyšných päť percent sú spomínané dva úseky, ktoré verí, že ministerstvo vyrieši v najbližších mesiacoch. 

 

Generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milan Gajdoš očakáva, že náročnú stavbu diaľnice D1 s tunelom Višňové taliansko-slovenské konzorcium dokáže zrealizovať. Spoločnosti Salini Impregilo S.p.A. a Dúha, a.s. Prešov majú diaľnicu postaviť do konca roka 2019 za 409,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). "Vybraný zhotoviteľ sa k tomu zaviazal tým, že dal ponuku a podpísal zmluvu. Talianska spoločnosť je pre nás garantom toho, že aj takúto náročnú stavbu zvládne,“ povedal Gajdoš. 

 

Spomínaná talianska firma postavila niekoľko tunelov nielen doma, ale aj v zahraničí, napríklad v Poľsku. "Je to renomovaná spoločnosť, ktorá má skúsenosti aj s výstavbou diaľničných úsekov v zahraničí," povedal šéf diaľničnej spoločnosti. Ak by nepostačovali stavebné kapacity na Slovensku, konzorcium ich môže priviesť zo zahraničia. "Nie je vylúčené, že na Slovensko sa dostanú aj kapacity z Českej republiky, prípadne z Poľska. Technológie, ktoré sú potrebné pre výstavbu takéhoto úseku, vrátane tunela Višňové, sú k dispozícii aj v okolitých štátoch,“ dodal Gajdoš s tým, že to závisí od ekonomických podmienok a rozhodnutia zhotoviteľa. Pre NDS podľa neho nie je podstatné, odkiaľ bude mať stavebné kapacity. Prieskumná štôlňa tunela Višňové popod pohorie Malej Fatry vychádza na jednej strane nad obcou Višňové pri Žiline a na druhej pod Dubnou skalou pri Vrútkach. Štôlňu prerazili už v roku 2001 a od roku 2003 bola zakonzervovaná. 

 

Minister v utorok v Žiline poklepal základný kameň výstavby aj vyše štvorkilometrového úseku diaľnice D3 Žilina Strážov - Žilina Brodno. "Je tiež dôležitý a dotvára obchvat Žiliny v severno-južnom smere. Obidva úseky sú veľmi náročné. Dnes už na Slovensku pre diaľnice nezostávajú žiadne jednoduché úseky, ide o extrémne náročné úseky, ktoré obsahujú veľa tunelov alebo mostov. Úsek Žilina Strážov - Žilina Brodno takmer nejde po povrchu, buď ide po moste alebo ide v tuneli,“ povedal Počiatek. Žilinský úsek D3 postaví združenie stavebných firiem Eurovia SK, a.s. Košice ako líder, Hochtief CZ, a.s. Praha a Stavby mostov Slovakia, a.s. (SMS) Banská Bystrica. Obchvat majú vybudovať do júla 2017 za zmluvnú cenu 254,9 mil. eur bez dane. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies