Diaľničný privádzač k priemyselnému parku v Nitre má byť hotový v roku 2017

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 15:01 • 2 min
Diaľničný privádzač k priemyselnému parku v Nitre má byť hotový v roku 2017

NITRA - Diaľničný privádzač k priemyselnému parku v Nitre má byť hotový v marci 2017. Jeho výstavbu začala spoločnosť Skanska, ktorá vyhrala tender.

slovakia

left justify in out

Privádzač postaví za 5,3 milióna eur bez DPH. Ako informoval agentúru SITA Michal Dzurjanin z komunikačného oddelenia ministerstva hospodárstva, hlavná vetva vrátane mosta bude mať 325 metrov. Vetva z rýchlostnej cesty R1 k okružnej križovatke vrátane vyraďovacieho pruhu bude mať 433 metrov a vetva z okružnej križovatky na R1 vrátane zaraďovacieho pruhu 539 metrov. Privádzač štát stavia pre automobilku Jaguar Land Rover. Profitovať z neho budú môcť aj ostatné firmy v nitrianskom priemyselnom parku.


"Odľahčí to cestu v priemyselnom parku, pretože doprava sa rozdelí. Zložitá situácia býva ráno medzi 6:00 a 8:00 a popoludní o 14:00, keď sa striedajú pracovné zmeny,“ povedal pre agentúru SITA Ondrej Ščurka ml., konateľ firmy Nitra Invest, ktorá vlastní pozemky v časti priemyselného parku.


Príprava investície automobilky Jaguar Land Rover postupuje podľa plánu. V súčasnosti tu robia terénne úpravy územia a stavajú dočasné inžinierske siete. „Všetky práce postupujú podľa harmonogramu tak, aby Slovenská republika naplnila svoje záväzky vyplývajúce z investičnej zmluvy so spoločnosťou Jaguar Land Rover,“ informoval odbor komunikácie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Automobilka plánuje v prvej etape preinvestovať 1,4 miliardy eur a vytvoriť 3 000 priamych a 15 000 nepriamych pracovných miest. Stavať svoj závod by mala začať zhruba na prelome prvého a druhého polroka 2016. Prvé auto chce vyprodukovať v roku 2018. V prvej fáze bude vyrábať 150 000 áut ročne, v druhej fáze sa má ich počet zvýšiť na 300 000.  


Štátna firma MH Invest v súčasnosti uzatvára kúpne zmluvy s vlastníkmi pozemkov. Štát zatiaľ nevyplatil peniaze všetkým predávajúcim, proces usporiadania vlastníckych vzťahov pokračuje. Pokračujú aj vyvlastňovacie konania v prípadoch, kde sa spoločnosti MH Invest nepodarilo uzavrieť dohodu o uzatvorení kúpnej zmluvy.

 

„Náhrady za vyvlastnenie sa uhrádzajú podľa postupnosti a podľa nadobudnutia právoplatnosti jednotlivých rozhodnutí o vyvlastnení,“ uviedol odbor komunikácie ministerstva dopravy. V prípade nezistených alebo zomrelých vlastníkov idú peniaze do depozitu Slovenského pozemkového fondu. Výkupom pozemkov pre strategický park v Nitre je poverená spoločnosť MH Invest. Tá vykupuje pozemky v Nitre, v Lužiankach, v Zbehoch a v Čakajovciach za ceny určené znaleckými posudkami - 15,10 eura a 17,21 eura za meter štvorcový.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies