Diaľničné známky by mali zostať prvý polrok 2015 papierové aj elektronické

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 16:00 • 2 min
Diaľničné známky by mali zostať prvý polrok 2015 papierové aj elektronické

BRATISLAVA -Papierové diaľničné nálepky sa zrejme zachovajú aj počas prvého polroka 2015. Také sú úvahy Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), ktorá chce zaviesť prechodné obdobie, počas ktorého budú mať vodiči k dispozícii nové elektronické nálepky spolu s pôvodnými papierovými.

slovakia

left justify in out

"Uvažujeme, že by to malo trvať šesť mesiacov, ale nechávame túto vec otvorenú," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš. Všetko bude podľa jeho slov závisieť od toho, ako nový systém nabehne a ako sa s ním zžije motoristická verejnosť. Tradícia ľudí v kupovaní papierových nálepiek je totiž silná a nábeh na čisto elektronickú podobu známok môže byť riskantný.
     

Podobne to pritom podľa Gajdoša riešili aj v Maďarsku, keď zavádzali elektronické známky. Na Slovensku sa pôvodne hovorilo len o tom, že papierové nálepky budú platiť v priebehu januára, aby dobehla platnosť ročných známok z roku 2014.
     

NDS má však podľa Gajdoša už vysúťaženú tlačiareň, ktorá je pripravená tlačiť nálepky aj na rok 2015. Momentálne tak diaľničiari pripravujú súťaž na spoločnosť, ktorá ich bude distribuovať a predávať. Podľa oznámenia, ktoré už zverejnili vo vestníku verejného obstarávania, odhadujú náklady na túto zákazku vo výške 3,5 milióna eur.
     

NDS chce pritom na budúci rok pripraviť, rovnako ako v tomto roku, ročné, mesačné a desaťdňové papierové nálepky. Ak by zastavila ich predaj a distribúciu v polovici roka, už kúpené nálepky môžu vodiči používať po zvyšok ich platnosti. To znamená, že ak si vodič kúpi v januári ročnú papierovú diaľničnú nálepku a NDS po šiestich mesiacoch zastaví predaj týchto známok, nálepka bude platná po zvyšok roka.
     

Momentálne pritom diaľničiari hľadajú súťažou dodávateľa, ktorý má od januára 2015 poskytovať komplexnú službu výberu, evidencie a kontroly elektronických diaľničných známok. Predpokladajú, že hodnota zákazky bude 35 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty.
     

V prípade, že súťaž prebehne v očakávanom rytme, elektronické nálepky budú podľa Gajdoša realitou v januári budúceho roku. "V prípade, že by v rámci obstarávania došlo k prieťahom, tak je možné, že termín bude posunutý," pripustil Gajdoš.
     

Diaľničnými nálepkami platia na Slovensku vodiči áut do 3,5 tony za jazdu po spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest. K dispozícii majú ročné, mesačné a desaťdňové nálepky. Cena ročnej je 50 eur, mesačná nálepka stojí 14 eur a 10-dňová vyjde vodičov na 10 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies