Diaľnica je hotová, z Prešova do Ružomberka prejdú vodiči neprerušovane

NETKY.SK • 17 December 2015, 14:33 • 2 min
Diaľnica je hotová, z Prešova do Ružomberka prejdú vodiči neprerušovane

FRIČOVCE - Od štvrtka 17. decembra sa vodiči dostanú neprerušovane po diaľnici z Prešova až do Ružomberka. Motoristickej verejnosti totiž vo štvrtok Národná diaľničná spoločnosť (NDS) odovzdala do užívania poslednú chýbajúcu časť diaľnice D1 medzi oboma mestami na úseku medzi obcami Fričovce- Svinia. Stavba diaľničného úseku trvala presne štyri roky.

slovakia

left justify in out

Diaľničný úsek Fričovce - Svinia je dlhý 11 217 metrov a nachádza sa na ňom 15 mostov v celkovej dĺžke 2,26 km. Najvyšší most má 38 metrov, najdlhší meria 323 metra. Cena výstavby je 129,4 milióna eur. Na stavbe, ktorej zhotoviteľmi boli firmy Doprastav, a.s. a Strabag, s.r.o pracovalo 200 mechanizmov a 530 robotníkov. Výstavbu sprevádzali aj komplikácie so sanáciou územia zapríčinené zosuvmi pôdy. Tie si podľa generálneho riaditeľa NDS Milana Gajdoša vyžiadali navýšenie ceny o 14,5 milióna eur. Stavbu problémy predĺžili zhruba o rok.


"Odovzdanie tohto úseku vytvára druhý najdlhší ucelený úsek na D1 medzi Bratislavou a Košicami s dĺžkou takmer 140 kilometrov. Nesmiernym spôsobom to zvyšuje komfort vodičom a vydýchnu si všetci obyvatelia obcí, ktoré boli dlhodobo zaťažované neskutočnými intenzitami premávky,“ uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. Predmetný úsek má odbremeniť najmä obce Hendrichovce, Bertotovce a Chminianska Nová Ves, cez ktoré denne predchádzalo až 15-tisíc áut. Tretinu z nich tvorili nákladné autá. Vďaka diaľnici vodiči ušetria pri prejazde týmto úsekom zhruba päť minút. Celkovo sa doba jazdy z Bratislavy do Prešova po diaľnici D1, vďaka piatim tohto roku dokončeným úsekom, skráti podľa dialničiarov zhruba o pol hodinu.


Dobrou správou pre motoristov z Prešova má byť vysporiadanie problematického vstupu do mesta z diaľnice, ktorý kvôli problémom s pozemkami bol riešený netradične pomocou svetelnej signalizácie. „Po veľmi dlhom období sa podarilo vysporiadať toto územie a NDS má za to, že v roku 2016 podpíše zmluvu na zhotoviteľa tak, aby semafor v Prešove bol odstránený, a aby diaľnica bola kompletne dotiahnutá až do Prešova bez tejto komplikácie,“ uviedol Gajdoš. Cenu za vysporiadanie problematického pozemku označil za štandardnú v zmysle platnej legislatívy.


Národná diaľničná spoločnosť odovzdala motoristom v roku 2015 viac ako 56 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, ďalších 77 kilometrov je vo výstavbe. Ako informoval minister Počiatek, buduje sa úsek okolo Ružomberka a ministerstvo pokračuje aj v súťaži na obchvat Prešova, ktorým by sa prepojil Ružomberok s Košicami. „Teraz je to všetko o verejnom obstarávaní, ktoré viete, že je v našich podmienkach veľmi komplikované a zdĺhavé. Všetko o závisí od námietkových procesov, ktoré budú uplatnené a od rýchlosti reakcie Úradu pre verejné obstarávanie,“ uviedol minister s tým, že verí, že súťaž sa uzavrie v najbližších mesiacoch. Termín, kedy sa definitívne prepojí Bratislava s Košicami ale tipovať nechcel. Podľa stanovených harmonogramov je dokončenie plánované na rok 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies