Diaľkové vedenia smrteľne ohrozujú vtáky: Ako to vyriešili na dolnom Liptove?

NETKY.SK • 8 November 2017, 06:00 • 2 min
Diaľkové vedenia smrteľne ohrozujú vtáky: Ako to vyriešili na dolnom Liptove?

STANKOVANY – Na vedení vysokého napätia ponad rieku Váh v obci Stankovany uhynulo pre kolíziu už veľa vtákov. Úrady a energetici sa rozhodli riešiť to tzv. odkloňovačmi letu.

slovakia

left justify in out

„V januári sa tu zasekla labuť. Toto vedenie má 22 000 voltov, labuť tam zostala visieť a uhynula. Pre vtáctvo je totiž prirodzené, že lietajú ponad rieku," uviedol hovorca spoločnosť Stredoslovenská energetika – Distribúcia (SSE-D) Miroslav Gejdoš. Na základe nariadenia odboru starostlivosti o životné prostredie sa spoločnosť rozhodla nainštalovať celkovo 30 odkloňovačov letu vtákov. Inštalovala ich pomocou dronu. „Dávajú sa každých desať metrov. Pre nás je to špecifická akcia, pretože po prvý raz sa to robí dronom z dôvodu, že to realizujeme nad riekou," informoval Gejdoš. Predtým to robili iba z plošiny.

 

Celá akcia stála asi 10 000 eur. „Robí sa to za plnej prevádzky, to znamená, že elektrina nebola odstavená," vysvetlil hovorca. Environmentálny pracovník SSE-D Milan Števka povedal, že tipy a rady dostali od mimovládnej organizácie Ochrana dravcov. „Odkloňovače sa nabíjajú slnkom cez deň a sú viditeľné aj po zotmení vďaka florescenčnému pásiku. Tým, že sa otáčajú, spôsobujú efekt blikania." Sú podľa neho testované v severských krajinách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies