Diabetikom svitá na lepšie časy, inzulín by sa mal v budúcnoti inhalovať

NETKY.SK • 2 Október 2015, 16:00 • 2 min
Diabetikom svitá na lepšie časy, inzulín by sa mal v budúcnoti inhalovať

BRNO - Pichanie injekcie nemá rada väčšina ľudí. Niektorí však nemajú na výber, státisíce ľudí s cukrovkou musia tento zákrok absolvovať každý deň a to dokonca niekoľko krát. Pre diabetikov sa možno blížia lepšie časy a pichanie inzulínu by sa mohlo stať minulosťou. Vedci z brnenskej Vysokej technickej školy vyvíjajú nový spôsob, ktorým by pacient namiesto pichania injekcie, inzulín vdýchol.

slovakia

left justify in out

Vedci vytvorili špeciálne modely pľúc, na ktorých skúmajú prúdenie aerosólov. V tejto forme by totiž v budúcnosti mohlo byť možné dodávať telu inzulín bez vpichnutia len pomocou inhalátoru napríklad pri astme.  Niektorí zdravotníci argumentujú tým, že vpichovaním látky sa dá určiť jej presné množstvo, pričom o inhalovaní v tejto súvislosti pochybujú. ,,To je logická poznámka, ale dnes už existujú presne dávkujúce inhalátory, a ich presnosť je na veľmi vysokej úrovni,“ vysvetlil  vedúci projektu Miroslav Jícha. 

 

Cez jemné cievy v pľúcach sa účinné látky dostanú do krvi a podľa Jíchu je dokonca možné upravovať ich vlastnosti, ako napríklad vstrebávanie.  „Dá sa zariadiť postupné uvoľňovanie účinnej látky, podľa konkrétnych potrieb,“ dodáva Miroslav Jícha. Výskumníci rokovali o vývoji lieku s farmaceutickými firmami, no žiadna z nich o spoluprácu neprejavila záujem. Po výnimočnom projekte siahla veľká tabaková firma, ktorá na modeloch pľúc skúma ukladanie škodlivín z cigariet. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies