Diabetici často zomierajú na srdcovo-cievne ochorenia, zmeniť to môže nový antidiabetický liek

NETKY.SK • 22 Október 2015, 13:12 • 2 min
Diabetici často zomierajú na srdcovo-cievne ochorenia, zmeniť to môže nový antidiabetický liek

BRATISLAVA - Cukrovkou trpí na Slovensku vyše 340.000 ľudí. Väčšina z nich má diabetes druhého typu. Ochorenie skracuje dĺžku života pacientov. Tú najčastejšie ohrozujú srdcovo-cievne ochorenia, čo je podľa odborníkov aj najčastejšou príčinou ich úmrtí. Cukrovka totiž poškodzuje tepny. Podľa štatistík zomrie na cukrovku asi 600 Slovákov ročne.

slovakia

left justify in out

Lekári však pre pacientov s diabetom druhého typu avizujú lepšie vyhliadky. "Po 17 rokoch je na slovenskom trhu antidiabetický liek, ktorý výrazne znižuje kardiovaskulárne riziko a úmrtnosť," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.

 

Nový liek s účinnou látkou empagliflozín je na Slovensku plne hradený zdravotnou poisťovňou už asi pol roka, predpisovať ho môže diabetológ. Možno ho užívať samotný alebo v kombinácii s inými liekmi proti cukrovke. Niektorí vysokorizikoví pacienti sa ním už liečia.

Zahraničná klinická štúdia podľa Martinku ukázala, že nový liek znižuje počet úmrtí z kardiovaskulárnych príčin o 38 percent. Nežiaduce účinky podľa neho nemá výrazné, je tu však riziko urogenitálnych infekcií. Nový liek nesmú užívať pacienti starší ako 85 rokov. Výsledky štúdie budú odborníci podľa Martinku ďalej prehodnocovať, o liečive sa bude v nasledujúcich rokoch zisťovať viacero poznatkov.

"Je to pre nás nová nádej," povedal prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka. Cukrovka podľa jeho slov mnohým komplikuje pracovný aj osobný život, nová informácia v liečbe dokáže pacientov povzbudiť.

 

Diabetes druhého typu postihuje najmä ľudí nad 40 rokov, najčastejšou príčinou vzniku je obezita a nízka fyzická aktivita, ktoré patria medzi spúšťače genetickej predispozície u pacienta. Okrem tohto druhu diabetu existuje ešte cukrovka prvého typu, tehotenská cukrovka či špecifický typ diabetu. Prvý typ postihuje najmä mladých ľudí a vyznačuje sa úplným nedostatkom inzulínu, čo si pre prežitie pacienta vyžaduje jeho pravidelné podávanie. Tehotenská cukrovka vzniká v druhej polovici tehotenstva a po pôrode sa zväčša stratí. Špecifický typ cukrovky môže byť spôsobený liekmi, niektorými chemickými látkami alebo infekciami.

 

Cukrovka, lekársky diabetes mellitus, je choroba látkovej premeny a jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi. Pri tomto ochorení dochádza k poškodzovaniu ciev. Prejavom ich poškodenia je zhoršený zrak, poškodená funkcia obličiek, nervov, nedokrvenie srdca, mozgu a končatín. V niektorých prípadoch môže dôjsť k slepote, zlyhaniu obličiek, k amputácii nôh, srdcovému infarktu či mozgovej príhode. Jej varovnými príznakmi sú časté močenie, rýchly úbytok hmotnosti, únava alebo zvýšený smäd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies