Di María prekonal Bertoniho, Hitzfeld sa rozlúčil prehrou

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 09:54 • 2 min
Di María prekonal Bertoniho, Hitzfeld sa rozlúčil prehrou

SAO PAULO - Po domácej Brazílii a Kolumbii je Argentína tretím a posledným zástupcom z Južnej Ameriky, ktorý si zabezpečili postup do štvrťfinále na XX. majstrovstvách sveta vo futbale. "Albicelestes" sa dlho trápili s kompaktným a v defenzíve dobre hrajúcim výberom Švajčiarska.

slovakia

left justify in out

Po bezgólovom riadnom hracom čase prišlo "vykúpenie" v prospech favorizovaných Argentíčanov v 118. min, keď krídelník Ángel di María po akcii Lionela Messiho prekonal výborne chytajúceho Diega Benaglia. Mimochodom, tento gól bol "najneskorší" v histórii argentínskej reprezentácie na MS: dosiaľ mal tento primát Daniel Bertoni, ktorý v 116. min spečatil víťazstvo pri celkovom triumfe proti Holandsku (3:1 po predĺžení) v domácom prostredí na svetovom šampionáte v roku 1978.

 

"Nechali sme v zápase na trávniku všetky sily, srdce i dušu. Pracovali sme na sto percent, ani na minútu sme nepoľavili. Myslím si, že sme si zaslúžili víťazstvo," skonštatoval 26-ročný hrdina stretnutia Di María. Jednou z hlavných postáv bol opäť Lionel Messi, hoci tentoraz neskóroval a k štyrom presným zásahom v Brazílii nepridal piaty. "Všetci sme vedeli, že to proti Švajčiarom nebudeme mať ľahké. Urobili sme ďalší obrovský krok dopredu. Argentína do toho," napísal na svojom Instagrame štvornásobný najlepší futbalista planéty Messi a pridal fotografiu, na ktorej sa usmieva so spoluhráčmi Di Maríom a Lavezzim. 

 

Radosť po dramatickom stretnutí neskrýval ani kouč Argentíny Alejandro Sabella. "Obyčajne bývam kritický voči sebe i hráčom, dnes na nich nemôžem povedať krivé slovo. Moji zverenci vydali obrovské množstvo síl, proti kvalitnému protivníkovi hrali rozumne," citoval portál championat.com slová 59-ročného lodivoda "albicelestes", ktorý ďalej k náročnému meraniu síl v Arena Corinthians poznamenal: "Myslím si, že sme si zaslúžili zvíťaziť už v riadnom hracom čase. Našťastie nám to vyšlo v predĺžení a nemuseli sme ísť do jedenástkového rozstrelu, ktorý je vždy lotériou. Dnes to bol v prvom polčase vyrovnaný duel, vypracovali sme si v ňom tri šance, po zmene strán ich bolo päť či šesť, vtedy sme dominovali na trávniku. Výborný zápas odohral Rojo, dobre zachytal Romero. Pred sobotňajším štvrťfinálovým duelom si všetko zanalyzujeme, chlapci musia dobre zregenerovať." 

 

V tábore Švajčiarska pochopiteľne zavládol smútok, a to nielen z dôvodu, že Argentínu ani po utorku ešte nikdy nezdolali. Nemecký kormidelník Ottmar Hitzfeld absolvoval svoj posledný zápas na lavičke v pozícii trénera, aspoň tak dopredu avizoval. "Na mojich zverencov som pyšný, predviedli vysoko taktický výkon, nemajú sa za čo hanbiť. Švajčiarsko si určite získalo veľa sympatii po celom svete. Chlapci urobili všetko, čo mohli. Siahli na dno síl, bohužiaľ, nestačilo to. Taký je už futbal," zhodnotil O. Hitzfeld a doplnil: "Gratulujem Argentíne k postupu do štvrťfinále, hoci sme jej v zápase veľmi znepríjemnili život. Súper ukázal, že má skvelé mužstvo. Pri rozhodujúcom momente duelu Messi opäť predviedol, že za sekundu dokáže rozhodnúť o výsledku. Perfektne prihral Di Maríovi a Benaglio napriek dnešnému vynikajúcemu vystúpeniu s tým nemohol nič urobiť. V prvom polčase sme mali dve dobré príležitosti a aj po inkasovanom góle sme mohli v závere vyrovnať, ale Džemaili trafil do žrde." 

 

Najlepším výsledkom Švajčiarska na MS zostanú naďalej tri účasti vo štvrťfinále, a to v rokoch 1934, 1938 a 1954. Po dlhých 60 rokoch mali "Helvéti" možnosť dostať sa opäť medzi elitnú osmičku, proti Argentíne im to v utorok napokon nevyšlo. "Som veľmi sklamaný. Chceli sme hrať futbal, zároveň dosiahnuť dobrý výsledok. Dlho sa nám to aj darilo. Toto mužstvo je veľmi mladé, má pred sebou veľkú budúcnosť," poznamenal po stretnutí pre denník Blick striedajúci Gelson Fernandes, ktorý v 66. min vystriedal stredopoliara Granita Xhaku. Svoj názor pridal aj obranca Švajčiarov Stephan Lichtsteiner: "Je to trpké. Naše mužstvo si zaslúžil veľký kompliment, odohrali sme vynikajúci zápas. Máme byť na čo hrdí. Napokon sme však urobili jednu chybu, za ktorú sme kruto zaplatili." 

 

Futbalisti Argentíny sa vo štvrťfinále stretnú v sobotu 5. júla o 18.00 h SELČ v Brasílii s Belgickom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies