Dezignovanému rakúskemu kancelárovi Kernovi odrieklo viacero adeptov na ministrov

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 21:13 • 2 min
Dezignovanému rakúskemu kancelárovi Kernovi odrieklo viacero adeptov na ministrov

VIEDEŇ - Doterajší predseda predstavenstva Rakúskych štátnych železníc (ÖBB) Christian Kern (50) zloží v utorok ústavou predpísaný sľub ako v poradí 13. spolkový kancelár Rakúskej republiky. Ešte predtým by dezignovaného kancelára mali vo funkcii potvrdiť prezídium a predsedníctvo Rakúskej sociálnodemokratickej strany (SPÖ).

slovakia

left justify in out

Kern sa tak stane nástupcom Wernera Faymanna, ktorý minulý týždeň odstúpil nielen z postu spolkového kancelára, ale aj lídra SPÖ. I v tejto funkcii by sa jeho nástupcom mal stať Christian Kern, avšak oficiálne až na zjazde vládnej strany, ktorý sa uskutoční 25. júna.

 

Už v stredu by Kern mal v programovom vyhlásení vlády naznačiť budúci kurz červeno-čiernej koalície sociálnych demokratov z SPÖ a ľudovcov z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

 

Správy o tom priniesli tlačové agentúry APA a DPA.

 

Informácie, ktoré prichádzajú z Viedne, hovoria o tom, že v rakúskom vládnom kabinete dôjde oproti vláde Faymanna k početným personálnym zmenám. Je však skôr málo pravdepodobné, že by o nich Kern hovoril už na utorkovej tlačovej konferencii, pretože príslušné rokovania boli v plnom prúde už počas turičného víkendu a stále pokračujú.

 

Pribúdať budú zrejme aj špekulácie o personálnom zložení budúcej vlády, pretože dezignovaný kancelár musel akceptovať v uplynulých desiatkach hodín viacero odmietnutí vytypovaných osobností s poďakovaním.

 

Platí to o viedenskej radnej Sonji Wehselyovej, o ktorej sa uvažovalo hneď v súvislosti s viacerými ministerskými funkciami (zdravotníctvo, školstvo, úrad kancelára) a ktorá uprednostnila dnes zotrvanie v komunálnej politike.

 

Ešte pred ňou dostal Kern "košom" od odborára-poslanca Josefa Mukitscha, starostky Lienzu Elisabeth Blanikovej, ktorá bola považovaná za možnú ministerku pre infraštruktúru, a niekdajšej šéfky technologického koncernu Infineon Österreich Moniky Kircherovej z Korutánska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona