Devínsku cestu v Bratislave už zosunutý svah neohrozuje, tvrdí Sólymos

NETKY.SK • 12 September 2016, 14:50 • 2 min
Devínsku cestu v Bratislave už zosunutý svah neohrozuje, tvrdí Sólymos

BRATISLAVA – Devínsku cestu v bratislavskej Karlovej Vsi už zosunutý svah neohrozuje, tvrdí minister životného prostredia László Sólymos. Sanáciu približne pätnásť metrov dlhého zosunutého svahu ukončili.

slovakia

left justify in out

Zemina a blato zo svahu sa zosunuli do priestoru medzi ulicou Nad Sihoťou a Devínskou cestou pred dvoma rokmi v septembri. Ako ďalej na dnešnom brífingu ubezpečil Sólymos, svah už nie je pre ľudí nebezpečný. Pripojil sa k nemu aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a pripomenul, že panely, pre ktoré sú v tomto úseku dopravné obmedzenia, by mali odstrániť v najbližších dňoch.


Sanačné práce sa začali tento rok 4. apríla a trvali do konca augusta. Stabilitu cesty zabezpečuje päť železobetónových rebier kolmých na cestu, ktoré sú pripevnené ku skale oceľovými kotvami. Rebrá sú spojené pomocou oceľovej výstuže so záručným múrom, ktorého dĺžka je vyše osemnásť metrov. Na tento múr je pomocou kotiev pripevnená rímsa so zvodidlami.


Zhotoviteľ sanačných prác, spoločnosť Envigeo, v súčasnosti spracováva záverečnú správu zo sanácie. Na ňu musia mať vypracovaný posudok, potom celú správu predložia do Komisie pre posudzovanie záverečných správ z geologických úloh. Finančnú správu by mali ukončiť do konca novembra tohto roka. Na základe tejto záverečnej správy mesto Bratislava prijme opatrenia, ktoré do budúcna podobným situáciám zabránia.


Sanáciu svahu hradili z prostriedkov Environmentálneho fondu Ministerstva životného prostredia SR a z financií Bratislavy. Celkové náklady boli 133 838 eur, vyše 100-tisíc uhradil Environmentálny fond. Bratislavský magistrát požiadal fond o dotáciu na tento rok vlani v októbri. Dotáciu mestu priznali začiatkom tohto roka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies