Devínčanov stále vozí armáda, evakuovaní sú nahnevaní!

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 09:51 • 2 min
Devínčanov stále vozí armáda, evakuovaní sú nahnevaní!

BRATISLAVA - Bratislavský Devín je stále odrezaný od zvyšku mesta, prístupové cesty sú uzatvorené a ľudí vozí do centra armáda. Evakuovaní z domu kultúry sa už rozišli k svojim známym, sú však podľa starostky Ľubice Kolkovej nahnevaní, že ich z domovov sťahovať nemuseli. Mestskú časť tiež začínajú trápiť komáre.

slovakia

left justify in out

Devínska cesta je stále pod vodou. Kyvadlová doprava premáva od 06.00 h a armáda vozí ľudí z Devína smerom do mesta a späť. Každú párnu hodinu štartuje z mestskej časti od cintorína a zastavuje pri kostole i škole, každú nepárnu zase z Riviéry. "Momentálne riešime posilnenie dopravy, v teréne sú teraz dve vozidlá, veľa ľudí ide zrejme do práce a do vojenských áut sa ich toľko nevojde, chodia plné," priblížila pre TASR situáciu v mestskej časti starostka. Tých, ktorí dnes nemusia ísť do Devína prosí, aby si cestu ušetrili. "Komplikuje nám to situáciu."

Ak aj voda klesne, starostka pripomína, že cesta určite nebude obratom prejazdná. "Je otázne, ako bude vôbec vyzerať. Je tam naplavené všetko možné, čo priniesol so sebou Dunaj, aj čo ľuďom vyplavilo z domovov," vraví. Vedúci bratislavského krízového štábu Ľubomír Andrassy vysvetľuje, že cesta nebude prístupná ešte niekoľko dní po opade vody. "Budeme najprv musieť skontrolovať, či nebola narušená a je bezpečná pre účastníkov cestnej premávky," pripomenul s tým, že dnes mesto nevie, v akom stave je. "Keď bude voda z cesty odchádzať, môže komunikáciu podmyť," upozornil.

Kolková upozorňuje, že v Devíne stúpa počet komárov a situácia začína byť kritická. Mestu už avizovala, že je potrebné ju riešiť aj s hygienikmi. "Ak bude voda opadať, nával komárov bude ešte väčší," vystríha s tým, že radnica teraz potrebuje najmä repelenty.

Keď voda opadne, určite budeme potrebovať ale aj pomocnú ruku dobrovoľníkov, pokračuje Kolková. "Už sa nám ponúkajú ľudia zo všetkých možných strán, za čo im veľmi ďakujeme," dodáva. Starostka preto prosí, aby ľudia na seba nechávali kontakt, buď zavolali na miestny úrad či poslali mail na jej adresu starostka@devin.sk. "Určite sa budeme ozývať, keď sa začnú odpratávacie práce."

Samospráva v stredu v noci evakuovala 22 ľudí z lokality Devínskej cesty a umiestňovala ich do devínskeho Domu kultúry. "Teraz sú nahnevaní, vraj sme ich zbytočne sťahovali, nerozumiem tomu," vraví starostka. Pripomína však, že museli urobiť prevenciu a že sú za ľudí zodpovední. "Každý to vníma tak, že u nás evakuácia možno nebola potrebná. Ale nemôžeme individuálne skúmať, že niekto býva o meter vyššie či nižšie," podotkla. V dome kultúry už ľudia podľa jej slov nie sú, porozchádzali sa k rodinám a známym. Jedna Devínčanka však v noci na dnes podľa starostky nocovala na miestnom úrade. "Lekár odporučil, aby bola pod dohľadom," dodala starostka.

Hladina Dunaja v Devíne klesá, o 9.00 h dosahovala výšku 943 centimetrov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona