Deviatacky monitor bude časť žiakov vypĺňať elektronicky

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 09:10 • 2 min
Deviatacky monitor bude časť žiakov vypĺňať elektronicky

BRATISLAVA - Takmer 41.600 deviatakov na celom Slovensku si v stredu 15. apríla overí svoje vedomosti z matematiky, slovenčiny, respektíve maďarského alebo ukrajinského jazyka. Celoslovenské Testovanie 9, tzv. monitor sa v tomto školskom roku uskutoční v 1448 základných školách.

slovakia

left justify in out

Cieľom deviatackého monitora je podľa ministerstva školstva overiť vedomosti, zručnosti a kompetencie u žiakov, ktorí končia vzdelávanie v základných školách. "Výsledky jednotného testovania poskytnú školám informáciu o úrovni vedomostí a zručností ich žiakov, čo napomôže pri skvalitňovaní vzdelávania v ZŠ," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

 

Výsledky dosiahnuté v Testovaní 9 sa zohľadňujú aj pri prijímacích skúškach na stredné školy. "Pri prijímaní žiaka, ktorý v testovaní dosiahol v každom predmete úspešnosť najmenej 90 percent, rozhoduje riaditeľ školy bez prijímacej skúšky. Toto sa nevzťahuje na školu so vzdelávacím programom učebného alebo študijného odboru, ktorý vyžaduje talentovú skúšku," priblížila hovorkyňa. Okrem toho môžu byť výsledky testovania deviatakov pre riaditeľa školy pomocným nástrojom pri rozhodovaní o prijatí žiaka na strednú školu.

 

Do Testovania 9 je v tomto školskom roku prihlásených celkovo 38.824 žiakov z 1309 škôl s vyučovacím jazykom slovenským, 2751 žiakov zo 137 škôl s vyučovacím jazykom maďarským a 18 žiakov z dvoch škôl s vyučovacím jazykom ukrajinským. Vo vybraných certifikačných školách sa Testovanie 9 uskutoční aj elektronickou formou.

 

"Pre žiakov, ktorí sa z vážnych, najmä zdravotných dôvodov nemôžu zúčastniť na riadnom termíne, je určený náhradný termín Testovania 9. Ten sa uskutoční 21. apríla vo vybraných školách," dodala Dupaľová Ksenzsighová. Výsledky žiakov v elektronickej podobe získajú základné aj stredné školy začiatkom mája, výsledkové listy žiakov v papierovej podobe budú mať ZŠ koncom mája.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona