Deviataci zvládli test z matematiky priemerne na 56,4 percenta, pozrite si kde boli najúspešnejší

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 10:10 • 2 min
Deviataci zvládli test z matematiky priemerne na 56,4 percenta, pozrite si kde boli najúspešnejší

BRATISLAVA - Priemerná úspešnosť žiakov 9. ročníka základných škôl pri teste z matematiky v rámci celoslovenského Testovania 9 bola 56,4 percenta. Chlapci riešili test s úspešnosťou 56,9 percenta a dievčatá s úspešnosťou 55,8 percenta.

slovakia

left justify in out

Výsledky žiakov z matematiky vo všetkých krajoch sú na úrovni národného priemeru, rozdiely medzi krajmi navzájom nie sú vecne významné. Rozdiely sú až na regionálnej úrovni okresov. Najúspešnejší v matematike sú žiaci z okresu Košice III, ktorí dosiahli v priemere 66,7 percenta. Najmenej úspešní boli žiaci z okresu Gelnica, ktorí dosiahli 40,2 percenta. Výsledky významne lepšie ako národný priemer dosiahli aj okresy Košice I a Bratislava I. Výsledky významne horšie ako národný priemer boli okrem Gelnice aj v okresoch Rimavská Sobota, Poltár, Rožňava, Trebišov, Veľký Krtíš, Revúca a Medzilaborce.

Žiaci písali aj test zo slovenského jazyka a literatúry. Priemerná úspešnosť testu bola 61,2 percenta. Dievčatá dosiahli úspešnosť 65,7 percenta a chlapci 57 percent. Výsledky žiakov zo slovenského jazyka a literatúry vo všetkých krajoch sú na úrovni národného priemeru. Rozdiely sú opäť až na regionálnej úrovni okresov. Najúspešnejší zo slovenského jazyka a literatúry sú opäť žiaci z okresu Košice III, ktorí dosiahli 68,7 percenta. Najmenej úspešní sú žiaci z okresu Rožňava, ktorí mali v priemere 48,2 percenta. Výsledky významne lepšie ako národný priemer dosiahli žiaci okrem okresu Košice III aj v okresoch Bratislava I a Košice I. Výsledky významne horšie ako národný priemer dosiahli žiaci v okresoch Gelnica, Poltár, Revúca, Trebišov, Dunajská Streda, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš.

Pri teste z maďarského jazyka a literatúry bola priemerná úspešnosť testu 66 percent. Výsledok dievčat bol porovnateľný s výsledkom chlapcov. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci Trnavského kraja (69,9 percenta), najslabšie žiaci Košického kraja (60,4 percenta). Žiaci zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským písali aj test zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry. Priemerná úspešnosť tohto testu bola 66,1 percenta. Výsledok dievčat bol porovnateľný s výsledkom chlapcov. Test z ukrajinského jazyka a literatúry písalo 19 žiakov s priemernou úspešnosťou 64,5 percenta.

Žiakov, ktorí v testoch z matematiky a zároveň aj zo slovenského jazyka a literatúry (respektíve maďarského jazyka a literatúry a slovenského jazyka a slovenskej literatúry) dosiahli súčasne úspešnosť najmenej 90 percent, prijmú na štúdium na strednej škole pri splnení všetkých podmienok prijímacieho konania bez prijímacej skúšky. Z testovaných deviatakov bolo takto úspešných 1 712 žiakov s vyučovacím jazykom slovenským a 105 žiakov s vyučovacím jazykom maďarským.

Najväčšie zastúpenie žiakov s úspešnosťou 90 percent a viac súčasne pri matematike aj slovenskom jazyku bolo v Košickom kraji (6,1 percenta žiakov). Najmenej takýchto žiakov bolo v Trnavskom kraji (3,6 percenta žiakov). Z celkového počtu deviatakov s vyučovacím jazykom slovenským, ktorí dosiahli v oboch testovaných predmetoch viac než 90 percent, bolo viac dievčat (59,3 percenta) než chlapcov (40,7 percenta).

Úlohy v testoch boli zamerané na logické myslenie, porozumenie textu, overovanie vedomostí a zručností a aplikáciu poznatkov v praktických súvislostiach. V testoch z vyučovacích jazykov majú už niekoľko rokov svoje stále zastúpenie aj úlohy na čítanie s porozumením, v ktorých žiaci pracujú s ukážkami súvislých a nesúvislých textov. Test z matematiky obsahoval aj úlohy začlenené do kontextu praktického života, úlohy obsahovali grafy a tabuľky. Súčasťou testu z matematiky bol prehľad vzorcov a jednotiek. Pre úspešné riešenie testov bolo nutné, aby žiaci s porozumením čítali všetky úlohy.

Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl sa uskutočnilo 5. apríla na 1 437 základných školách. Z toho bolo 1 302 škôl s vyučovacím jazykom slovenským, 123 s vyučovacím jazykom maďarským, 11 s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským a jedna škola s vyučovacím jazykom ukrajinským.

Testy písalo spolu 36 535 žiakov, z toho malo 34 184 žiakov vyučovací jazyk slovenský, 2 332 žiakov vyučovací jazyk maďarský a 19 žiakov vyučovací jazyk ukrajinský. Na testovaní sa zúčastnilo aj 3 054 žiakov so zdravotným znevýhodnením, 483 žiakov zo sociálneho znevýhodneného prostredia a 95 cudzincov. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania opäť umožnil žiakom, ktorí prejavili záujem, absolvovať toto testovanie elektronickou formou. Elektronické testovanie absolvovalo v 58 základných školách 962 žiakov. Jednou z výhod elektronickej formy testovania je okamžitá spätná väzba žiakovi o predbežných výsledkoch po absolvovaní testov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies