Deviataci ZŠ absolvujú v stredu Testovanie 9

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 11:24 • 2 min
Deviataci ZŠ absolvujú v stredu Testovanie 9

BRATISLAVA - Žiaci deviateho ročníka ZŠ absolvujú v stredu 6. apríla celoslovenské Testovanie 9. V tomto školskom roku sa na ňom zúčastní 39 133 žiakov z 1 444 základných škôl, vrátane 3 069 žiakov so zdravotným znevýhodnením.

slovakia

left justify in out

Testovanie 9 poskytne objektívne informácie o výkone žiakov pri výstupe z druhého vzdelávacieho stupňa ZŠ, rovnako umožňuje porovnanie výkonov jednotlivých žiakov a škôl, čím poskytne školám, rodičom a širokej odbornej verejnosti spätnú väzbu o úrovni vedomostí a zručností žiakov v testovaných predmetoch. Výsledky v testoch majú význam aj pri prijímaní deviatakov na stredné školy. Informovala o tom Martina Slušná z komunikačného odboru ministerstva školstva s tým, že na testovaní sa podľa školského zákona povinne zúčastnia žiaci všetkých základných škôl.


Žiaci budú písať test z matematiky a vyučovacieho jazyka papierovou alebo elektronickou formou. V praxi to znamená, že žiaci v školách s vyučovacím jazykom slovenským absolvujú okrem matematiky aj test zo slovenského jazyka, žiaci v školách s vyučovacím jazykom maďarským alebo ukrajinským budú písať okrem matematiky dva testy, a to test zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a príslušného vyučovacieho jazyka, čiže maďarského jazyka a literatúry alebo ukrajinského jazyka a literatúry.

 

"Jednotlivé testové úlohy neoverujú len zapamätané vedomosti a naučené algoritmy, ale najmä čítanie s porozumením, matematické a logické myslenie, overujú tiež hĺbku vedomostí a zručností ako aj schopnosť žiaka aplikovať poznatky či objavovať stratégie riešenia," približuje význam testov riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská a dodáva, že žiak, ktorý dosiahne v Testovaní 9 v každom predmete samostatne úspešnosť najmenej 90 percent, bude prijatý na vybranú strednú školu bez prijímacej skúšky.
Objektívnosť priebehu testovania je zabezpečená externým dozorom, pričom v každej triede je počas testovania učiteľ z inej školy. S cieľom zvýšiť objektivitu testovania dozorujúci učiteľ nemá aprobáciu na testované úlohy. Externý dozor je na škole od rána, od rozbalenia zásielky s testami, až po zabalenie odpoveďových hárkov do bezpečnostných obálok po ukončení testovania popoludní. Vo vybraných školách robí kontrolu aj Štátna školská inšpekcia.


Okrem klasického papierového testovania sa žiaci môžu rozhodnúť aj pre elektronické testovanie a to približne na 75 certifikačných základných školách. Elektronické testovanie prináša výhody pre žiakov oproti klasickému papierovému najmä v možnosti mať prvotné informácie o výsledku testovania ihneď po jeho ukončení.


Školy dostanú výsledky svojich deviatakov v elektronickej forme na stiahnutie do svojich školských informačných systémov 29. apríla. Najneskôr 20. mája školám pošlú oficiálne výsledkové listiny v papierovej podobe. Náhradný termín Testovania 9 sa uskutoční 9. apríla, a to pre tých žiakov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť na testovaní v riadnom termíne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies