Developeri v Peru strhli 4000-ročnú pyramídu!

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 09:54 • 2 min
Developeri v Peru strhli 4000-ročnú pyramídu!

LIMA - Developeri za použitia ťažkej techniky strhli pyramídu v starobylom archeologickom komplexe zo 4. tisícročia pred naším letopočtom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

slovakia

left justify in out

K zničeniu šesť metrov vysokej pyramídy v lokalite El Paraíso, len niekoľko kilometrov severne od peruánskej metropoly Lima, došlo počas minulého víkendu. 

Robotníci najatí developermi sa pokúsili strhnúť ešte ďalšie tri pyramídy, v čom im však zabránili očití svedkovia. Peruánske ministerstvo pre kultúrne dedičstvo podalo žalobu na zodpovedné spoločnosti Alisol a Provelanz a na ochranu zvyšných pyramíd vyslalo policajnú hliadku.

El Paraíso sú ruiny významného náboženského a administratívneho centra z prekeramického obdobia dejín Peru, osídleného v období medzi 3800-3100 pred n.l., niekoľko tisícročí pred vznikom ríše Inkov. 

Podľa riaditeľa projektu vykopávok v El Paraíse Marca Guilena developeri zbúraním pyramídy "spôsobili nenahraditeľnú škodu peruánskym dejinám". Podľa Guilena už nebude možné zistiť, akým spôsobom a z čoho bola pyramída postavená, ani v akom spoločenskom kontexte vznikla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona