Deväťim Malajzijčanom držaných v Severnej Kórei, sa dnes podarilo vrátiť domov

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 09:01 • 2 min
Deväťim Malajzijčanom držaných v Severnej Kórei, sa dnes podarilo vrátiť domov

KUALA LUMPUR - Malajzijský minister zahraničných vecí Anifah Aman privítal dnes skoro ráno v metropole Kuala Lumpur deväť Malajzijčanov, ktorým vyše tri týždne zakazovali opustiť Severnú Kóreu.

slovakia

left justify in out

Deviatim Malajzijčanom vrátane "zamestnancov veľvyslanectva a ich rodinných príslušníkov" zabránili 7. marca odísť zo Severnej Kórey, keďže prebiehal vážny spor súvisiaci s vraždou Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una. Informoval o tom vo vyhlásení samotný minister.

 

"Sme vďační, že sa k nám všetci deviati vrátili, živí a zdraví," uviedol Anifah. Malajzia vo štvrtok povolila, aby bolo telo Kim Čong-nama prevezené do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

 

Kim Čong-nam zomrel minulý mesiac krátko po tom, čo mu dve ženy údajne natreli tvár smrtiacou nervovoparalytickou látkou VX, keď sa na letisku v Kuala Lumpur pripravoval na odlet do Macaa, kde žil v exile. Malajzijská polícia obe ženy obvinila z vraždy.

 

Nasledovala diplomatická roztržka, ktorá vyústila do opatrení "oko za oko" - v oboch krajinách zaviedli vzájomný zákaz cestovania občanov. Delegácie zo Severnej Kórey a Malajzie však vo štvrtok v spoločnom vyhlásení uviedli, že obe krajiny sa dohodli na zrušení cestovných zákazov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona