Deväťdesiat ročný moslimský Hitler dostal 90 rokov za mrežami

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 11:19 • 2 min
Deväťdesiat ročný moslimský Hitler dostal 90 rokov za mrežami

DHÁKA - Bangladéšsky špeciálny súd v pondelok poslal iniciátora vojnových zločinov z čias konfliktu s Pakistanom Ghuláma Azáma na 90 rokov do väzenia.

slovakia

left justify in out

Niekdajšieho šéfa opozičnej strany Džamáat-e-Islámí uznali vinným z piatich zločinov spáchaných začiatkom 70. rokov. Súd tak nevyhovel prokuratúre, ktorá ho dokonca prirovnala k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi, keďže údajne bol architektom zverstiev. Štátny zástupca žiadal pre 90-ročného, dnes politicky neaktívneho Azáma trest smrti. Oznámeniu verdiktu voči duchovnému lídrovi islamistov predchádzali mohutné násilnosti v uliciach viacerých miest.

Tamojší súd ešte v marci vyriekol trest smrti pre radikálneho kazateľa Delvára Hosajna Sajídího, ktorého uznal vinným z viacerých zločinov spáchaných počas vojny o nezávislosť v roku 1971. Sedemdesiattriročného Sajídího ako tretieho islamistu v poradí uznali vinným a odsúdili za zabíjanie, znásilňovanie, podpaľačstvo, rabovanie ako aj za nútenia miliónov hinduistov konvertovať počas vojny za nezávislosť Bangladéša na islam. Verdikty otvorili staré rany v rozdelenej krajine, čo islamisti považujú za "hon na čarodejnice". Vláda ich lídrov však označuje za členov propakistanských milícií zodpovedných za vraždenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies