Deväť sociálnodemokratických lídrov vyslovilo v Paríži podporu pre Junckera

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 15:51 • 2 min
Deväť sociálnodemokratických lídrov vyslovilo v Paríži podporu pre Junckera

BRUSEL/PARÍŽ - Deväť najvyšších predstaviteľov sociálnej demokracie z členských krajín Európskej únie, ktorí sa dnes v Paríži stretli na neformálnom stretnutí zvolanom francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, vyjadrili podporu kandidatúre konzervatívneho luxemburského politika Jeana-Claudea Junckera na post predsedu Európskej komisie.

slovakia

left justify in out

Na neformálnom stretnutí, ktoré francúzsky prezident pripravil v parížskom hoteli Marigny, sa zúčastnili nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, rakúsky kancelár Werner Faymann, úradujúci belgický premiér Elio Di Rupo, český premiér Bohuslav Sobotka, dánska premiérka Helle Thorning-Schmidtová, predseda talianskej vlády Matteo Renzi, maltský premiér Joseph Muscat, rumunský premiér Victor Ponta a predseda vlády SR Robert Fico.
      

Jedným z iniciátorov parížskeho stretnutia bol podľa Úradu vlády SR aj Robert Fico.
      

Hlavnou témou parížskeho stretnutia bola príprava budúcotýždňového zasadnutia Európskej rady, program novej Európskej komisie, podpora prorastových programov EÚ, boj s nezamestnanosťou predovšetkým mladých ľudí.
      

Lídri by na budúcotýždňovom summite (26.-27. júna) mali rozhodnúť o budúcom predsedovi exekutívy EÚ. Juncker, aj napriek tomu, že je kandidátom Európskej ľudovej strany (EĽS), má podporu aj zo strany členských krajín s ľavicovými vládami. Podporu pre Junckera v priebehu tohto týždňa vyjadrilo aj doteraz váhajúce Taliansko, keď premiér Renzi podmienil Junckerovu kandidatúru jasnou prorastovou stratégiou budúcej Európskej komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies