Deväť námorníkov dostalo výpoveď, brali drogy

NETKY.SK • 28 Október 2017, 15:02 • 2 min
Deväť námorníkov dostalo výpoveď, brali drogy

LONDÝN - Deväť námorníkov z britskej jadrovej ponorky HMS Vigilant bolo prepustených zo služby, keďže neprešli testami na užívanie drog. Informovala o tom v sobotu BBC s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany.

slovakia

left justify in out

Bulvárny denník Daily Mail uviedol, že námorníci mali užívať kokaín.

 

Minister obrany Michael Fallon následne nariadil testy na drogy na všetkých britských ponorkách.

 

Kráľovské námorníctvo v reakcii na túto kauzu uviedlo, že užívanie drog nebude tolerovať a každý, kto tak urobí, bude okamžite prepustený zo služby.

 

Ponorka HMS Vigilant, pýcha britského Kráľovského námorníctva, patrí do triedy Vanguard a je vyzbrojená jadrovými balistickými strelami. Na palubu môže pojať až osem rakiet Trident vybavených jadrovou hlavicou.

 

Previnilci mali drogy užívať v čase, keď ponorka kotvila v Spojených štátoch. Počas drogových večierkov v jednom hoteli mal mať jeden z námorníkov sex s prostitútkou v bazéne.

 

Nejde pritom o prvý škandál spájaný s ponorkou HMS Vigilant. Začiatkom októbra museli z jej posádky odísť štyria dôstojníci - dve ženy a dvaja muži, ktorí mali medzi sebou sexuálny styk.

 

Ústrednými postavami tohto škandálu sú podľa nemeckého týždenníka Stern kapitán ponorky a jeho zástupca. Zástupca kapitána mal údajne mimomanželský vzťah s istou dôstojníčkou. Kapitán ponorky mal mať zasa vzťah s inou členkou posádky. Kapitán a jeho zástupca boli jediní, ktorí mali k dispozícii samostatné kabíny. Vyšetrovanie tejto aféry ešte nebolo ukončené.

 

Druhý škandál je závažný vo svetle faktu, že ak dôjde k jadrovej vojne a útoku na Spojené kráľovstvo, majú kapitán a jeho zástupca ako jediní kľúče od trezoru, kde sa v zapečatenej obálke nachádzajú posledné pokyny predsedu vlády pre prípad, že vláda už nemôže kontaktovať posádku. Obaja dôstojníci by potom museli sami rozhodnúť o nasadení atómových rakiet.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona