Devalvácia "gréckeho" eura sa už začala - v prípade bankových vkladov

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 13:14 • 2 min
Devalvácia "gréckeho" eura sa už začala - v prípade bankových vkladov

ATÉNY - Vklady v eurách v gréckych bankách budú mať možno nižšiu hodnotu ako hotovosť, ak zostanú tieto finančné ústavy zatvorené dlhší čas.

slovakia

left justify in out

Z pohľadu obchodníkov, ktorí požadujú len platby v hotovosti, alebo v prípade zahraničných transakcií, sú peniaze na účtoch v gréckych bankách takmer nepoužiteľné, skonštatoval Manolis Galenianos, profesor ekonómie z londýnskej univerzity. Podľa neho je tak hodnota eura v gréckych bankách nižšia ako hodnota eura v peňaženke. A ak zostanú banky v Grécku naďalej zatvorené, začnú ľudia "vymieňať" vklady za hotovosť aj pod cenu.
     

Grécka vláda v pondelok 29. júna zatvorila banky až do nedeľného referenda (5.7.) a zaviedla kapitálové kontroly a limity na výbery z bankomatov. Kabinet v Aténach tvrdí, že banky znova otvorí hneď ako dosiahne dohodu s veriteľmi, ktorú očakáva už po referende, teda začiatkom budúceho týždňa.
     

Ale ak voliči v referende odmietnu podmienky veriteľov, ako im radí vláda, sú šance na dohodu malé. Podľa Michaela Michaelidesa, stratéga Royal Bank of Scotland, exituje riziko, že grécke banky budú nútené vyhlásiť platobnú neschopnosť a v tomto prípade budú môcť otvoriť svoje pobočky až po zavedení alternatívnej meny a obnovení likvidity.
     

A aj v prípade, že grécki voliči podmienky veriteľov akceptujú, limity na výbery z bankomatov a cezhraničné platby zrejme zostanú v platnosti tak, ako na Cypre, kde kapitálové kontroly trvali dva roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona