Deväť Slovákov odcestovalo na MS v severských lyžiarskych disciplínach

NETKY.SK • 19 Február 2013, 13:05 • 2 min
Deväť Slovákov odcestovalo na MS v severských lyžiarskych disciplínach

Deväť Slovákov odcestovalo na MS v severských lyžiarskych disciplínach

slovakia

left justify in out

img

Bez veľkých slov a prehnaných ambícií odcestovalo na 49. MS v severských lyžiarskych disciplínach deväť slovenských reprezentantov - sedem bude súťažiť v bielej stope a dvaja na skokanských mostíkoch. Najviac sa pochopiteľne čaká od najskúsenejších - bežcov na lyžiach Aleny Procházkovej a Martina Bajčičáka. Jasnú slovenskú ženskú jednotku ale v tejto sezóne nesprevádza ideálna forma a prípravu mužského lídra tesne pred šampionátom narušila choroba.

Bajčičáka čaká už deviata účasť medzi elitou, na MS štartuje nepretržite od roku 1997. Jeho ciele siahali v tomto roku k umiestneniam v elitnej pätnástke, plány však narušila choroba po návrate zo Svetového pohára v Soči, kde začiatkom februára prvý a jedinýkrát v sezóne bodoval. Chrípka si nevyberá. "Sám neviem, ako teraz moje vystúpenia na šampionáte dopadnú. Prakticky už dva týždne som netrénoval s plnou intenzitou, týždeň som ležal s teplotami do 39 stupňov a snažil sa dať do poriadku. Prípravu mi to výrazne narušilo a môžem len dúfať, že v priebehu šampionátu bude forma a výkonnosť postupne stúpať," verí ostrieľaný 36-ročný rodák z Dolného Kubína.

Nútená pauza v tréningu prišla v najnevhodnejšom čase, veď vydarený začiatok roka s vysokohorským sústredením v Livigne, sľubnými výsledkami v seriáli diaľkových behov i na SP v Soči naznačoval priblíženie sa k absolútnej elite. "Som zvedavý, či sa dostanem do tej pohody, do ktorej som sa už-už začal dostávať. Mal som v pláne už iba ladenie formy, kvalitné intenzívne tréningy a aj v Davose som cez víkend chcel štartovať na voľnej pätnástke. To všetko pre chorobu padlo, takmer naplno som začal trénovať až od piatka minulého týždňa. To určite nie je podľa mojich predstáv," ľutuje autor doteraz najlepšieho výsledku Slováka na MS v ére samostatnosti, keď mu pred ôsmimi rokmi v nemeckom Oberstdorfe v skiatlone len o vlások ušla bronzová medaila.

Prvým vystúpením Bajčičáka na MS bude sobotňajší skiatlon na 2x15 km. Práve v ňom získal v Soči body za 21. miesto. "Neviem, či naň budem dostatočne pripravený. Je to škoda, pretože táto disciplína bola vždy moja silná stránka. Teraz mám obavy ako dopadne, pravdupovediac som si v nej veril najviac. Skutočne neviem ako sa zachová moje telo. Ja verím, že sa budem na šampionáte aspoň postupne zlepšovať a dostávať do lepšej pohody vo fyzickom stave smerom k päťdesiatke klasicky s hromadným štartom v posledný deň MS," povedal slovenský reprezentant, ktorého čaká aj štart na skejtovej pätnástke. Do úvahy prichádza aj vystúpenie v tímšprinte s Petrom Mlynárom: "Budeme uvažovať, či neskúsime kvalifikáciu. Ale vzhľadom k zdravotným komplikáciám by toho už mohlo byť aj veľa..."

Trate v Lago di Tesero dôverne pozná z minulosti a už v pondelok po príchode si ich všetky dôkladne prešiel. "Sú to veľmi náročné okruhy, na 50-ke nás čaká až dvojkilometrové prevýšenie. To by mi mohlo celkom vyhovovať. Na Val di Fiemme mám dobré spomienky, už som tu jeden svetový šampionát v roku 2003 absolvoval a pamätám si tunajšie prostredie dobre aj preto, že som si tu v decembri 1997 vybojoval nomináciu na moju prvú olympiádu do Nagana," dodal v rozhovore pre TASR Bajčičák.

Procházková pred dvoma rokmi na MS v Oslo príjemne šokovala šiestym miestom v šprinte voľnou technikou, tentoraz ale po výsledkoch v prebiehajúcej sezóne zostáva radšej v stanovovaní si cieľov pri zemi. Víkendová generálka v Davose jej nevyšla podľa predstáv, keď vo svojej obľúbenej disciplíne ani neprešla sitom kvalifikácie. "Ja len verím a dúfam, že sa forma konečne dostaví. S prípravou som bola celkom spokojná, ale posledné preteky pred šampionátom mi nevyšli a tak sa mi len ťažko vyjadruje k momentálnej pohode a k tomu, čo vo Val di Fiemme ukážem," povedala z dejiska MS 28-ročná Banskobystričanka, ktorá v rámci SP v Soči začiatkom februára zaznamenala 18. miestom v skiatlone svoj najlepší výsledok tejto zimy.

Okrem dvoch najväčších opôr bude Slovensko zastupovať ešte päť bežcov na lyžiach so skromnejšími ambíciami. Najviac za sebou má Peter Mlynár, ktorý absolvoval premiéru na MS už pred dvoma rokmi v Oslo a štartoval aj na ZOH 2010 vo Vancouveri. Počas uplynulého víkendu pribudli do nominácie aj Andrej Segeč, Martin Kapšo, Daniela Kotschová a Barbora Klementová, ktorí sa na šampionáte predstavia iba v šprinte klasickou technikou vo štvrtok 21. februára. Do úvahy prichádza podľa vývoja okolností ešte prípadný štart niekoho z nich v tímšprinte. V tejto disciplíne ešte do minulého týždňa žila aj šanca štartu úspešnej biatlonistky Anastasie Kuzminovej, ale po sérii rokovaní medzi jej tímom a bežeckým úsekom Slovenskej lyžiarskej asociácie v piatok táto možnosť definitívne padla.

V skokoch na lyžiach budú Slovensko reprezentovať Tomáš Zmoray, štartujúci na treťom svetovom šampionáte v kariére a iba 20-ročný debutant na vrcholnom podujatí Patrik Lichý, ktorý absolvuje aj súťaže v severskej kombinácii. 

Predošlých desať účastí na MS v samostatnej ére neprinieslo pre Slovensko ešte ani jeden cenný kov a chváliť sa môže iba desiatimi umiesteniami v najlepšej desiatke. Doteraz poslednú medailu z MS v severskom lyžovaní si zo slovenských športovcov domov priniesol Martin Švagerko zo švédskeho Falunu v roku 1993 - tam ale získal striebro ešte ako člen spoločného československého tímu v súťaži družstiev.


Slovenská nominácia na MS vo Val di Fiemme:

Beh na lyžiach: Martin Bajčičák, Peter Mlynár (obaja ŠKP štrbské Pleso), Andrej Segeč (Ski Team Jase Látky), Martin Kapšo (MKL Kremnica), Alena Procházková (LK Slávia UMB Banská Bystrica), Daniela Kotschová (Lyžiarsky tím Slovenska), Barbora Klementová (KL Nováky)

Skoky na lyžiach: Tomáš Zmoray (VŠC Dukla Banská Bystrica), Patrik Lichý (ŠK Kartík Banská Bystrica)

Severská kombinácia: Patrik Lichý (ŠK Kartík Banská Bystrica) 

Prehľad slovenských umiestení v najlepšej desiatke MS v ére samostatnosti:
4. miesto: MS 2005 v Oberstdorfe (Nem.) - Martin Bajčičák, skiatlon
5. miesto: MS 1993 vo Falune (Švéd.) - Alžbeta Havrančíková, 30 km voľnou technikou
6. miesto: MS 2003 vo Val di Fiemme (Tal.) - Ivan Bátory, 15 km klasicky
6. miesto: MS 2007 v Sappore (Jap.) - Martin Bajčičák, 50 km klasicky s hromadným štartom
6. miesto: MS 2011 v Osle (Nór.) - Alena Procházková, šprint voľne
7. miesto: MS 2007 v Sappore (Jap.) - Alena Procházková a Katarína Garajová, šprint dvojíc voľnou technikou
7. miesto: MS 2009 v Liberci (ČR) - Alena Procházková, šprint voľne
10. miesto: MS 1997 v Trondheime (Nór.) - Ivan Bátory, 50 km klasicky
10. miesto: MS 2005 v Oberstdorfe (Nem.) - Martin Bajčičák, 15 km voľne
10. miesto: MS 2009 v Liberci (ČR) - Martin Bajčičák, 15 km klasicky
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona