Deväť divadelných cien Tony získal muzikál The Book of Mormon

NETKY.SK • 13 Jún 2011, 07:28 • 2 min
Deväť divadelných cien Tony získal muzikál The Book of Mormon

Deväť divadelných cien Tony získal muzikál The Book of Mormon

slovakia

left justify in out

img

Muzikál The Book of Mormon - s paródiou ladený príbeh dvoch mormónov na cestách - získal v noci nadnes v New Yorku celkovo deväť divadelných cien Tony vrátane ceny v kategórii najlepší muzikál.
      Ide o príbeh nesúrodej dvojice mladých misionárov v Ugande, kde nájdu viac, ako hľadali. Jeho autormi sú Trey Parker a Matt Stone, tvorcovia South Parku, a Robert Lopez, tvorca rovnako úspešného muzikálu Avenue Q, oceneného cenou Tony. Muzikál o mladých mormónskych misionároch získal tohto roku pri udeľovaní cien Tony prvenstvo napríklad aj v kategóriách najlepšie libreto, hudba a réžia.
      Najlepšou divadelnou hrou sa stal "britský import" na Broadway, hra War Horse sprostredkujúca hrôzy vojny očami koňa - na motívy rovnomennej knihy Michaela Morpurga. Celkovo zvíťazila v piatich kategóriách.
      Trofej najlepšej herečky v divadelnej hre získala Frances McDormandová za hlavnú úlohu ťažko sa prebíjajúcej slobodnej matky z Bostonu v hre Good People. Najlepším hercom bol Mark Rylance za hlavnú rolu v hre Jerusalem.
      Najlepším novým spracovaním muzikálu bolo prevedenie Anything Goes. Najlepším novým uvedením divadelnej hry sa stala hra The Normal Heart, v ktorej získali ocenenie za najlepšiu vedľajšiu rolu herci Ellen Barkinová a John Benjamin Hickey.
      Ako najlepšieho muzikálového herca v hlavnej úlohe ocenili Norberta Lea Butza, najlepšou muzikálovou herečkou bola Sutton Fosterová.
      Cenu Tony pomenovali po americkej herečke Antoinette Perryovej. Režisérka a spoluzakladateľka divadelného združenia American Theatre Wing zomrela v roku 1946.
      Rok po smrti umelkyne založilo združenie cenu Tony Award, ktorou každoročne oceňujú najlepšie divadelné a muzikálové výkony uplynulého roka na Broadwayi. O víťazoch rozhoduje zhruba 750 osobností divadelného priemyslu - herci, režiséri a novinári.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies