Deutsche Bank dokončila dohodu s úradmi v USA o urovnaní sporu

NETKY.SK • 18 Január 2017, 08:42 • 2 min
Deutsche Bank dokončila dohodu s úradmi v USA o urovnaní sporu

WASHINGTON - Nemecká banka Deutsche Bank dokončila dohodu s americkým ministerstvom spravodlivosti. Zaplatí pokutu 7,2 miliardy USD (6,74 miliardy eur) za predaj toxických hypotekárnych cenných papierov v rokoch 2006-2007, teda tesne pred vypuknutím finančnej krízy v roku 2008.

slovakia

left justify in out

Americké úrady obvinili viaceré banky, že predávali investorom veľmi riskantné hypotekárne cenné papiere a prispeli k vypuknutiu finančnej krízy, ktorá neskôr prerástla do hospodárskej krízy.

 

Pokuta pre Deutsche Bank patrí k najvyšším finančným trestom za zavádzanie investorov pred pádom realitného trhu v USA. Je vyššia ako pokuta 7 miliárd USD pre Citigroup.

 

Deutsche Bank už 23. decembra oznámila, že dosiahla s americkým ministerstvom principiálnu dohodu o uzavretí sporu a tento mesiac ju definitívne dokončila.

 

Banka zaplatí za urovnanie sporu 7,2 miliardy USD, z toho 3,1 miliardy USD predstavuje pokuta a ďalších 4,1 miliardy USD sú financie na odškodnenie spotrebiteľov.

 

Americká prokuratúra pôvodne žiadala, aby nemecká banka zaplatila až 14 miliárd USD za urovnanie sporu. Takáto veľká pokuta by však bola pre ňu likvidačná. Aj keď je Deutsche Bank najväčšou bankou v Nemecku, nemôže sa rovnať americkým finančným kolosom, ako sú JPMorgan alebo Citigroup.

 

Vedenie Deutsche Bank sa preto snažilo presvedčiť ministerstvo spravodlivosti USA, aby jej pokutu znížilo. Banka chcela spor vyriešiť ešte pred výmenou amerického prezidenta a celej administratívy koncom tohto týždňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies