Detským činom roka je i iniciovanie pomníka pre utýranú Lucku

NETKY.SK • 9 December 2014, 12:00 • 2 min
Detským činom roka je i iniciovanie pomníka pre utýranú Lucku

BRATISLAVA – Projekt Detský čin roka 2014 opäť po roku spoznal svojich víťazov, deti dnes v Bratislave dostali ocenenia za svoje dobré skutky. Projekt sa na deti obracia s tým, aby urobili náš svet krajším a lepším.

slovakia

left justify in out

„Dobro je malý zázrak, ktorý bežné každodenné situácie povýši na niečo výnimočné, pričom skutky detí sú malým zázrakom. Učia nás a dodávajú nám vieru v to, že dobro treba robiť," povedala na oceňovaní koordinátorka projektu Saša Broadhurst-Petrovická. Príbehy detí boli rozdelené do siedmich kategórií, tento rok udelili i mimoriadne ocenenie za iniciovanie pomníka pre týrané deti, ktorý má súvis s prípadom malej utýranej Lucky z Bratislavy.

 

Tento rok bolo na detský čin roka nominovaných 36 príbehov, pričom združenie vyberalo zo 6 191 skutkov detí a kolektívov, ktoré navrhli učitelia či rodičia. Deti a ich učitelia v školách na jeseň čítali 35 nominovaných príbehov a mohli dať svoj hlas niektorému z nich. Rozdelené boli do siedmich kategórií. O víťazných príbehoch tak rozhodlo 127 733 hlasov detí z 819 škôl z celého Slovenska. 

 

Mimoriadne ocenenie si dnes odniesla Patrícia Kupková z Hlohovca za iniciovanie pomníka pre týrané deti. Práve vďaka Paťke vystrojili malej utýranej Lucke z Bratislavy dôstojný pohreb a na hrobe jej vyrástlo medené srdce ako pomník pre všetky týrané deti. Víťazkou kategórie Záchrana života sa stala Tamara Glovaťáková z Oravskej Polhory. Malé šesťročné dievča ocenili za prekonanie strachu z tmy a zavolanie pomoci k svojej mame. Tá bola chorá a začala chrčať, na čo sa malá Tamarka zobudila. Nevedela mamu prebrať, tak šla k susedom pre pomoc aj napriek tomu, že sa veľmi bála tmy. Ocenenie v kategórii Pomoc v rodine dostala Annamária Mihálová z Tlmačov za dlhodobú starostlivosť o svoju zdravotne postihnutú tetu. „Každého treba mať rád takého, aký je. Ak mu budete pomáhať, vráti sa vám to v podobe jeho spokojnosti a dobrého pocitu, že ste tam, kde vás potrebujú,“ napísala 11-ročná Annamária v liste. 

 

Cenu si dnes domov odniesol aj Martin Pollák z Humenného, a to v kategórii Pomoc rovesníkom. Martin obetavo pomáha svojmu kamarátovi Michalovi, ktorý je na invalidnom vozíku. Vždy, keď Michal potrebuje, Martin k nemu príde a zodvihne ceruzku, vyberie zošit z tašky či podá desiatu. Ako jeho učiteľka napísala v liste, nikdy ho nepočula povedať nie. Za Pomoc ľuďom ocenenie Detský čin roka 2014 dostal Filip Bálint zo Šurian, ktorý duchaprítomne zasiahol pri hasení horiaceho auta jeho susedov, vytiahol hadicu a s hasením pomáhal. Z ocenenia sa môže tešiť i Jessica Prečuchová z Brezna, stala sa víťazkou kategórie Pomoc prírode. Jessica spolu s kamarátmi svoj voľný čas venuje čisteniu prírody, zbieraniu odpadkov z okolia chodníkov a ciest. Do drevených tabuliek vypaľujú tiež citáty a myšlienky o prírode, ktoré umiestňujú do lesa k chodníkom. 

 

V kategórii Dobrý nápad si ocenenie odniesol kolektív žiakov z Ľubotíc za to, že zorganizoval zbierku trvanlivých potravín pre ľudí v núdzi, konkrétne pre ľudí bez domova, osamelé mamičky či deti z rozvrátených rodín. Na Cenu Sašky Fischerovej – malý veľký čin deti vybrali kolektív žiakov z Dolného Kubína za pomoc spolužiakovi a spoločné uvedomenie si hodnoty priateľstva. Deti na výlete v zahraničí vyzbierali peniaze pre svojho spolužiaka, ktorý svoje peniaze stratil. 

 

Aj tento rok bola súčasťou projektu on-line anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk. Tá bola určená najmä pre dospelých, ktorí touto formou mohli prispieť a podporiť dobro. Detský čin roka sa tak otvoril svetu dospelých. Cena ĽudiaĽuďom.sk putovala do rúk Antónie Barnovej z Prešova, ktorá sa ako dobrovoľníčka dlhodobo stará o opustených psov v karanténnej stanici v Prešove. Chodí ich venčiť, upratuje im, všetok svoj voľný čas venuje psíkom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies