Detskú "Nobelovu cenu" získala kambodžská aktivistka

NETKY.SK • 15 Október 2015, 07:48 • 2 min
Detskú "Nobelovu cenu" získala kambodžská aktivistka

ŠTOKHOLM - Svetovú detskú cenu za práva dieťaťa - niekedy nazývanú aj detská Nobelova cena - získala dnes kambodžská aktivistka Phymean Noun, ktorá pomáha chudobným deťom získať vzdelanie.

slovakia

left justify in out

O laureátke rozhodli formou hlasovania takmer dva milióny školákov z celého sveta. Ocenenie je dotované sumou 50.000 dolárov (44.000 eur), informovala agentúra DPA.


Phymean Noun už 13 rokov pomáha kambodžským deťom žijúcim v extrémnej chudobe. K tejto činnosti ju motivovalo pohnutie nad osudom detí, ktoré sa živia hľadaním odpadkov na smetiskách v okolí kambodžskej metropoly Phnom Pénh.


Nadácia People Improvement Organization (PIO), vedená touto kambodžskou aktivistkou poskytuje každodenne pomoc približne 1200-1300 deťom. Poskytuje im jedlo a organizuje pre nich rôzne vzdelávacie programy a pracovné kurzy. Organizácia sa venuje aj zakladaniu škôl a kontaktných centier pre deti.


Dvaja ďalší čestní laureáti tohtoročnej detskej "nobelovky" dostanú po 25.000 dolárov. Prvým je Američan Javier Stauring, ktorý poskytuje právnu pomoc väzneným mladistvým. Spolu s ním ocenili vlaňajšieho spolulaureáta Nobelovej ceny za mier - indického aktivistu Kajláša Satjárthího, ktorý sa angažuje v boji proti detskej práci.
Svetovú detskú cenu za práva dieťaťa udeľuje od roku 2000 švédska mimovládna organizácia Children's World (Detský svet). Patronát nad ocenením má švédska kráľovná Silvia spoločne s mjanmarskou opozičnou líderkou Aun Schan Su Ťij, juhoafrickým arcibiskupom Desmondom Tutuom a vdovou po Nelsonovi Mandelovi Gracou Machelovou.


Vlani Svetovú detskú cenu získala pakistanská aktivistka za vzdelávanie dievčat Malála Júsafzajová, ktorej v tom istom roku udelili - spoločne Satjárthím - aj Nobelovu cenu za mier. Peniaze, ktoré získala v súvislosti s udelením Svetovej detskej ceny, následne venovala na opätovné vybudovanie škôl v pásme Gazy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona