Detskú Nobelovu cenu získal nevidiaci aktivista zo západnej Afriky

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 08:06 • 2 min
Detskú Nobelovu cenu získal nevidiaci aktivista zo západnej Afriky

ŠTOKHOLM - Svetovú detskú cenu za práva dieťaťa - niekedy nazývanú aj detská Nobelova cena - získal dnes nevidiaci ľudskoprávny aktivista Manuel Rodrigues zo západoafrického štátu Guinea-Bissau.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA. O laureátovi, ktorý sa už zhruba 20 rokov vo svojej vlasti zasadzuje za práva postihnutých detí, rozhodli formou hlasovania takmer dva milióny školákov z celého sveta.

 

Rodriguesova práca podľa organizátorov detskej "nobelovky" prispela k zmene "postojov aj legislatívy" v Guinei-Bissau, pričom deti s rôznymi druhmi postihnutia vďaka nej "môžu vyrastať v bezpečí, chodiť do školy a mať dobrý život".

 

Ocenenie je dotované sumou 350.000 švédskych korún (vyše 36.600 eur), ktorú Rodrigues použije na financovanie činnosti svojej organizácie AGRICE ponúkajúcej zdravotnú starostlivosť, jedlo a prevádzkujúcej tiež domov pre deti s rozličnými druhmi postihnutia.

 

Dvaja ďalší čestní laureáti tohtoročnej detskej "nobelovky" dostanú po 18.394 eur. Prvou z nich je 90-ročná Rosi Gollmannová z Nemecka, ktorej cenu udelili za jej prácu pri posilňovaní a ochrane práv dievčat v Indii a Bangladéši. Druhou čestnou laureátkou je Američanka Molly Melchingová, žijúca v Senegale. Tú ocenili za jej "priekopnícku iniciatívu" v boji proti "mrzačeniu ženských genitálií a detským sobášom v západnej Afrike".

 

Svetovú detskú cenu za práva dieťaťa udeľuje od roku 2000 švédska mimovládna organizácia Children's World (Detský svet). Patronát nad týmto ocenením má švédska kráľovná Silvia spoločne s mjanmarskou političkou Aun Schan Su Ťij, juhoafrickým arcibiskupom Desmondom Tutuom a vdovou po Nelsonovi Mandelovi Gracou Machelovou.

 

Medzi predošlými laureátmi ocenenia je napríklad aj pakistanská aktivistka zasadzujúca sa za vzdelávanie dievčat Malála Júsafzajová. Tá cenu získala v roku 2014, pričom v tom istom roku jej udelili - spoločne s indickým aktivistom Kajlášom Satjárthím - aj Nobelovu cenu za mier.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies