Detskí vojaci v Kongu vzdorovali národnej armáde viac ako rok, pili krv svojich obetí!

NETKY.SK • 4 August 2017, 16:48 • 2 min
Detskí vojaci v Kongu vzdorovali národnej armáde viac ako rok, pili krv svojich obetí!

KAPSKÉ MESTO - Detskí vojaci, ktorých využívajú milície v strednej časti Konžskej demokratickej republiky (KDR), pili krv zabitých protivníkov v predstave, že sa tak stanú neporaziteľnými.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v správe, ktorú zverejnil dnes Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

 

Milície Kamwina Nsapu, ktoré pravidelne podnikajú útoky v konžskom regióne Kasai, podľa tohto dokumentu vo veľkej miere využívali ako bojovníkov chlapcov a dievčatá vo veku 7-13 rokov. Dievčatá zasväcovali do magických rituálov, pri ktorých natriasali slamenými sukňami a popíjali ľudskú krv.

Väčšina miestnych obyvateľov bola presvedčená o magických schopnostiach týchto detí, čo medzi nimi vyvolávalo strach.

 

"Táto zovšeobecnená viera... môže čiastočne vysvetľovať, prečo zle vyzbrojené milície, zložené vo veľkej miere z detí, boli schopné viac ako rok vzdorovať ofenzívam národnej armády," píše sa v správe OHCHR, vychádzajúcej z výpovedí 96 osôb, ktoré pred násilím ušli do Angoly.

 

Krízu v regióne Kasai vyvolalo odmietnutie konžskej vlády priznať Jeanovi-Pierrovi Mpandimu, známemu ako Kamwina Nsapu, štatút oblastného náčelníka. Mpandi zmobilizoval svoje milície, na čo bol vlani auguste zabitý pri vojenskej operácii. To viedlo k vystupňovaniu násilia, ktoré si podľa údajov katolíckej cirkvi a OSN vyžiadalo už 3000 mŕtvych a približne 1,3 milióna obyvateľov donútilo opustiť svoje domovy.

V oblasti zmietanej násilím OSN lokalizovala najmenej 80 masových hrobov.

 

Takto nejak vyzerá detská armáda:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies