Detskí utečenci trpia na ceste bitím a znásilňovaním pašerákmi

NETKY.SK • 7 September 2015, 21:06 • 2 min
Detskí utečenci trpia na ceste bitím a znásilňovaním pašerákmi

ŠTOKHOLM - Približne 700 detských utečencov prichádza každý týždeň bez rodičov do Švédska; mnohé sú zranené po nehodách a na niektorých vidieť stopy po telesnom a psychickom týraní, bitkách či znásilnení pašerákmi. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Neplnoletí utečenci, prevažne chlapci v tínedžerskom veku, ukončia dlhú cestu z Blízkeho východu, Afriky či Ázie vo Švédsku tak, že prejdú do krajiny z Dánska po moste cez prieliv Öresund a hľadajú pomoc v prvom švédskom meste, do ktorého vkročia, teda v Malmö.

 

Personál v tranzitnom stredisku, ktorý sa stará o nesprevádzané deti počas ich prvých dní vo Švédsku, uviedol, že niektoré deti prichádzajú s poraneniami hlavy alebo so zlomeninami.

 

Neplnoletí utečenci ich často utrpia, keď spadnú z nákladných áut, na ktorých sa snažia cestovať načierno. Zranenia im však niekedy spôsobia samotní pašeráci, ktorým rodičia zaplatia, aby vzali ich deti do bezpečia v severnej Európe.

 

Niektoré deti napríklad prišli o sluch, keď dostali údery po ušiach počas nebezpečnej plavby cez more do Európy na vratkých nafukovacích člnoch či loďkách, ktoré vôbec nie sú na plavbu vhodné.

 

"Prijali sme tiež mnoho takých, čo cestovali naprieč Líbyou, vrátane detí, ktorých záchranári našli na prevrátených člnoch," uviedla riaditeľka strediska Kristina Rosénová. Jedno dieťa bez sprievodu videlo svojho brata utopiť sa v Stredozemnom mori. Personál v stredisku odhadol, že viac ako polovica detí potrebuje v určitom období psychologickú pomoc.

 

Švédsko v pomere k svojmu obyvateľstvu prijalo viac uchádzačov o azyl, než ktorákoľvek iná európska krajina, a počty prudko stúpajú - pritom mnohí utekajú pred občianskou vojnou v Sýrii.

 

Škandinávska krajina víta utečencov už od 70. rokov minulého storočia a prijala takisto približne tretinu všetkých nesprevádzaných neplnoletých utečencov, ktorí prišli do Európskej únie. Podľa očakávania sa ich počty tento rok takmer zdvojnásobia na 12.000.

 

Predstavitelia tvrdia, že rodičia si často môžu dovoliť zaplatiť len za prepašovanie jedného člena rodiny. Takže pošlú dieťa do Švédska, často preto, aby sa vyhlo naverbovaniu za bojovníka militantnej skupiny, napríklad Islamského štátu (IS), ktorý ovláda rozsiahle územia v Sýrii a Iraku, alebo aš-Šabábu v Somálsku.

 

Takmer tretina detí bez sprievodu sa už nikdy znovu nestretne so svojimi rodičmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona