Detskí migranti z konfliktných krajín utekajú bez sprievodu aj na Slovensko

NETKY.SK • 10 December 2014, 11:49 • 2 min
Detskí migranti z konfliktných krajín utekajú bez sprievodu aj na Slovensko

BRATISLAVA – Príčinami nútenej detskej migrácie a riešením ich pobytu v novej krajine sa zoberá dnešná konferencia Ochrana a starostlivosť o deti bez sprievodu na Slovensku, ktorá sa koná s medzinárodnou účasťou v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Predstavujeme najnovšiu štúdiu, ktorou sme mapovali situáciu na Slovensku. Takáto štúdia sa vypracováva vo všetkých 28 krajinách Európskej únie a z nej bude súhrnná štúdia. Naše výsledky na konferencii sprostredkujeme slovenským odborníkom, ktorí sa starajú o týchto migrantov, alebo tvoria politiky a zúčastňujú sa na tvorbe systému starostlivosti o tieto deti. Máme tu aj zahraničných hostí, aby predstavili svoju dobrú prax v tejto oblasti," zdôvodnila pre TASR konanie konferencie vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v Bratislave Zuzana Vatráľová.

 

Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR bolo v rokoch 2009–2013 na území SR nájdených 775 maloletých detí bez sprievodu dospelej osoby, ktorá je za ne zodpovedná. Najviac ich prišlo zo Somálska, Afganistanu, Moldavska a Pakistanu. Z nich veľkú časť tvorili 16- a 17-roční chlapci. Publikácia Európskej migračnej siete: Politiky, prax a štatistiky o maloletých bez sprievodu v SR mapuje dôvody a okolnosti ich vstupu na naše územie a postupy, ktoré vykonávajú štátne a neziskové inštitúcie na identifikáciu, ochranu a starostlivosť o túto zraniteľnú skupinu detí. 

 

Štúdia rieši ich ubytovanie, prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelaniu, zamestnaniu i právnej pomoci. Venuje pozornosť aj konaniu maloletých bez sprievodu na našom území a opatreniam, ktoré na ne čakajú po dosiahnutí plnoletosti. Uvádza tiež právne predpisy týkajúce sa týchto migrantov i prehľad štátnych, mimovládnych a medzinárodných inštitúcií, ktoré im v SR poskytujú starostlivosť a ochranu.

 

Deti z rôznych krajín utekajú pred vojnovými konfliktami, nedostatkom bezpečia alebo zlou ekonomickou situáciou. Utekajú aj pred ľuďmi, ktorí sa ich snažia vykorisťovať, obchodovať s nimi, alebo porušujú ich ľudské práva. Pokúšajú sa pomôcť svojej rodine, ktorá je v núdzi. Pre tieto najčastejšie dôvody opúšťajú svoje domovy a rodiny odchodom do zahraničia. 

 

O zabezpečení najlepšieho záujmu dieťaťa v Európskej únii informovala Marie Wilson z Regionálneho zastupiteľského úradu UNHCR pre strednú Európu. Zuzana Chmelířová Vučková zo Zariadenia pre deti – cudzincov z Českej republiky hovorila o ochrane a starostlivosti o maloletých bez sprievodu vo svojej krajine. Okrem niekoľkých slovenských expertov na konferencii predstavili svoje systémy, politiky a praktické skúsenosti i odborníci z Írska a Rakúska. 

 

Konferenciu organizuje IOM ako koordinátor Národného kontaktného bodu Európskej migračnej siete v SR pod záštitou ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies