Detské kútiky neriešia systémový problém

NETKY.SK • 17 Január 2015, 17:26 • 2 min
Detské kútiky neriešia systémový problém

BRATISLAVA - Vláda dala zelenú tzv. detským kútikom vo firmách, avšak nerieši systémový problém, tvrdí Platforma žien Slovenska v reakcii na návrh druhého sociálneho balíčka, ktorý predstavila v piatok vláda.

slovakia

left justify in out

"Platforma oceňuje ústretový krok smerom k matkám, rodinám a zosúladeniu pracovného a súkromného života. Na druhej strane tento sociálny balíček zavádza jednorazové opatrenie a nerieši systémový problém," uviedla podpredsedníčka platformy Jaroslava Lukačovičová. Doteraz bolo podľa platformy skoro nemožné zriadiť detský kútik vzhľadom na hygienické predpisy a ďalšiu legislatívu, čo predstavovalo aj dodatočné finančné náklady pri takýchto projektoch v rámci firiem. "Otázne je, či vláda bude nápomocná aj pri odstránení týchto administratívnych prekážok, nielen prostredníctvom poskytnutých finančných prostriedkov," pokračuje Lukačovičová.

 

Vláda chce podporiť vytváranie tzv. detských kútikov vo firmách. Ak dá firma podľa Fica k dispozícii priestor na vytvorenie takéhoto detského kútika, vláda zaplatí kvalifikovaného pracovníka, ktorý sa bude o deti starať a neinvestičný materiál na zabezpečenie detského kútika, ako napríklad hračky pre deti. Na projekt, ktorý by sa mal začať vo februári alebo marci tohto roka, vláda vyčlenila 23 miliónov eur. Kabinet chce okrem toho podporiť vytvorenie nového pracovného miesta pre matky s deťmi do desiatich rokov. Ak firma podľa Fica zamestná matku s dieťaťom do šesť rokov, vláda preplatí zamestnávateľom počas desiatich mesiacov 90 percent z celkovej ceny práce vypočítanej najviac z priemernej mzdy na Slovensku. Pri vytvorení nového pracovného miesta pre matku s dieťaťom od šesť do desať rokov plánuje kabinet zamestnávateľom preplatiť 50 percent z celkovej ceny práce vyrátanej najviac z priemernej mzdy na Slovensku. Podmienkou však bude, aby dostali matky od zamestnávateľa zmluvu na neurčitý čas. Ďalším obmedzením bude, že jedna firma bude môcť vytvoriť najviac desať takýchto pracovných miest.

 

"Udržateľnosť projektu je otázna, keďže prostriedky z eurofondov budú poskytnuté na dobu určitú a zamestnávateľ musí ženu zamestnať na dobu neurčitú. Hoci tento nástroj krátkodobo vyrieši problém zamestnanosti žien, vytvára tlak a dodatočné náklady zamestnávateľom. Preto by z tohto nástroja podpory mali benefitovať obe strany z dlhodobého hľadiska," konštatuje platforma. Podľa Lukačovičovej je kritická situácia najmä so zamestnávaním žien, ktoré majú dieťa do troch rokov. "Nedostatok jaslí a predškolských zariadení a nízky rodičovský príspevok predstavuje systémové problémy v sociálnej politike, ktoré by mala vláda začať riešiť," uzatvára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona