Detská nemocnica v Košiciach prešla rekonštrukciou za 14 miliónov eur

NETKY.SK • 23 Október 2015, 15:03 • 2 min
Detská nemocnica v Košiciach prešla rekonštrukciou za 14 miliónov eur

KOŠICE – V košickej Detskej fakultnej nemocnici (DFN) dnes slávnostne ukončili realizáciu projektu jej rozsiahlej rekonštrukcie a modernizácie. Práce za plnej prevádzky nemocnice, ktoré zahŕňali nadstavbu a prístavbu objektu, trvali takmer dva roky. Na projekt, financovaný z eurofondov, išlo zhruba 14 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Stavebné práce sa začali v apríli 2013, kolaudačné rozhodnutie na trvalé užívanie padlo v marci tohto roku. V nemocnici došlo k rekonštrukcii a rozšíreniu Centrálneho príjmu s novými expektačnými lôžkami. Nadstavbou dvoch poschodí sa vybudoval priestor pre oddelenie detskej chirurgie a komplex troch operačných sál. Rekonštrukcia v ďalšej etape sa týkala oddelenia detskej neurológie a dvoch oddelení Kliniky detí a dorastu, zároveň došlo k vybudovaniu nemocničnej lekárne.

 

"Súčasťou projektu bola aj výmena všetkých okien, zateplenie všetkých našich budov a výmena vonkajších dverí, takže sme aj znížili ich energetickú náročnosť. Aj z vonkajšieho pohľadu už nemocnica vyzerá ako jeden celok," informovala pre novinárov riaditeľka DFN Ingrid Urbančíková.

 

Výsledok projektu ocenil aj minister zdravotníctva Viliam Čislák. "Myslím, že tých 14 miliónov eur sa využilo veľmi efektívne. Mal som možnosť vidieť operačné sály aj iné oddelenia, kde prebehla rekonštrukcia. Pôvodné priestory nie vždycky primárne vyhovovali na to, aby boli určené na liečbu malých pacientov a ich sprievod," konštatoval.

 

Nový Centrálny príjem uviedli do prevádzky v júni 2014. Pôvodne nevyhovujúce priestory sa zmenili na moderné pracovisko s komfortným prostredím pre zdravotnícky personál, ale najmä pre detských pacientov a ich rodičov. Nadstavba objektu zabezpečila nové priestory pre oddelenie detskej chirurgie, ktoré predtým bolo v susednej výškovej budove Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP). V nových operačných sálach, uvedených do prevádzky v januári tohto roku, sa vykonalo už 1230 operačných výkonov v detskej chirurgii a otorinolaryngológii. Budúcnosťou nového operačného traktu je rozšírenie spektra vykonávaných operačných výkonov aj na iné odbory, prednostne v neurochirurgii a urológii.

 

Nenávratný finančný príspevok na projekt bol v objeme 13,96 milióna eur. Nemocnica do budúcna plánuje ešte rekonštrukciu ďalších priestorov, hlavne vstupov a ambulantnej časti s čakárňami. "Nerealizovalo sa to v rámci tohto projektu, keďže je tam je najväčší pohyb pacientov. Nemohli sme celú nemocnicu zavrieť a robiť všetky stavebné úpravy," priblížila Urbančíková.

 

Košická DFN je koncová nemocnica, ktorá poskytuje vysoko špecializovanú zdravotnú starostlivosť deťom z Košického a Prešovského kraja. V súčasnosti má 240 lôžok a tvoria ju tri kliniky, šesť oddelení a Detské centrum prof. Th. Hellbrüggeho, patrí k nej aj 51 špecializovaných ambulancií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies