Detská nemocnica hospitalizovala minulý rok 17 700 detí

NETKY.SK • 25 Január 2014, 14:35 • 2 min
Detská nemocnica hospitalizovala minulý rok 17 700 detí

BRATISLAVA - Detská fakultná nemocnica zaznamenala v roku 2013 viac ambulantných vyšetrení aj hospitalizácií v porovnaní s rokom 2012. Podarilo sa jej aj znížiť stratu.

slovakia

left justify in out

Lekári Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP) v minulom roku zaznamenali v porovnaní s rokom 2012 vyšší počet ambulantných vyšetrení aj hospitalizácií. Informovala o tom hovorkyňa DFNsP Bratislava Dana Kamenická, podľa ktorej sa nemocnici podarilo výrazným spôsobom znížiť aj stratu. "Kým v roku 2012 sme hospitalizovali 17 130 detí, v minulom roku to bolo 17 700 detí. Podobný trend sme zaznamenali aj v počte ošetrených pacientov na Oddelení urgentného príjmu, v roku 2012 ambulancie navštívilo 47 027 pacientov, v minulom roku 50 007 detí," uviedla Kamenická.

Minulý rok zhodnotil ako úspešný aj riaditeľ DFNsP Bratislava Ladislav Kužela. "Tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj uplynulý rok bol pre našu nemocnicu úspešný. Vo viacerých odboroch sa nám podarilo zaviesť nové unikátne operácie a liečebné metódy, čo je benefit predovšetkým pre pacientov. Získali sme nové prístroje a zmodernizovali viaceré pracoviská nemocnice. Pozitívny trend sme zaznamenali aj v hospodárení nemocnice," povedal Kužela, ktorý verí, že aj v tomto roku budú zlepšovať hospodárenie a pokračovať v začatom trende.

Podľa hovorkyne detská nemocnica dlhodobo zavádza nové metódy liečby a unikátne operácie, ale nedá sa jednoznačne povedať, že nárast pacientov má priamu súvislosť s novými metódami liečby a unikátnymi operáciami. "Pacient je pre nás vždy na prvom mieste a vždy hľadáme nové možnosti skvalitnenia poskytovanej zdravotnej starostlivosti pri súčasnom efektívnom využití kapacity nemocnice vrátane personálneho zázemia," povedala Kamenická.

Ako hovorkyňa informovala, lekári na klinike detskej chirurgie v minulom roku ako prví na Slovensku zaviedli dve nové chirurgické metódy liečby detských pacientov so spastickou formou detskej mozgovej obrny a pri niektorých chirurgických diagnózach začali deti operovať formou jednodňovej chirurgie bez doplatku rodičov. Minulý rok tiež zlepšili starostlivosť o najmenších pacientov analýzou materského mlieka a zamerali sa na liečbu osteopénie nedonoseného dieťaťa. Ako uviedla Kamenická, zlepšením diagnostiky a starostlivosti je tak možné predchádzať následkom ochorenia, najmä zlomeninám, ktoré postihuje asi 10 percent detí s osteopéniou. Podľa hovorkyne tiež zdokonalili moderné anestéziologické postupy, pričom najväčší nárast zaznamenali techniky regionálnej anestézie u detských pacientov. Pracovisko hematológie a transfúziológie rozšírilo svoje prístrojové vybavenie o nový náterový a farbiaci automat, ktorý je potrebný pri diagnostike leukémií, lymfómov a iných hematologických aj nehematologických ochorení v detskom veku. Niekoľko nových liečebno-diagnostických metód zaviedli aj na klinike detskej oftalmológie, kde podľa hovorkyne nainštalovali a používajú operačný mikroskop s kvalitnou optikou a prednosťami umožňujúcimi dosahovať lepšie výsledky v operačnej liečbe a tiež fundus kameru s novými možnosťami diagnostiky chorôb sietnice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies