Deti zavraždeného Chášukdžího dostávajú od Saudskej Arábie vysoké sumy, prečo?

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 07:05 • 2 min
Deti zavraždeného Chášukdžího dostávajú od Saudskej Arábie vysoké sumy, prečo?

WASHINGTON - Americký denník Washington Post, pre ktorý pracoval aj zavraždený novinár Džamál Chášukdží zistil, že Chašukdžího deti dostali od Saudskej Arábie domy vysokej hodnoty a mesačne od nich dostávajú aj tisícky dolárov.

slovakia

left justify in out

Po zavraždenom novinárovi ostali štyri deti – dve dcéry a dvaja synovia. Najstarší z nich, Saláh, plánuje žiť v Arábii, jeho traja súrodenci sa dlhodobo zdržiavajú v USA. Ázijská krajina ale všetkým rovnako kúpila domy v prístavnom meste Džidda, pričom ich hodnota je 3,5 milióna eur. Okrem toho každý z nich od kráľovstva mesačne dostáva minimálne 10-tisíc dolárov. Predpokladá sa však, že reálne ide o oveľa vyššie sumy pohybujúce sa rádovo v miliónoch dolárov pre každého.

 

img

 

Ako takéto podozrivé financovanie vysvetľuje Saudská Arábia? Podľa Washington Post, platby "sú súčasťou úsilia Saudskej Arábie dosiahnuť dlhodobú dohodu s členmi Chášukdžího rodiny sčasti s cieľom zabezpečiť, aby sa aj naďalej verejne vyjadrovali zdržanlivo".

 

V priebehu marca vyšiel americký denník New York Times s informáciou, že viac ako rok pred Chášukdžího vraždou vydal saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán tajný program zameraný na umlčanie disidentov. Jeho súčasťou boli aj praktiky ako sledovanie, únosy, zadržiavania a mučenie. Saudskoarabskí činitelia odmietli potvrdiť alebo poprieť, že takáto skupina existovala.

 

Za podozrivo podobných podmienok sa uskutočnila aj Chášukdžího októbrová vražda na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule. Jeho telo sa doposiaľ nenašlo. Vražda vyvolala pobúrenie po celom svete.

 

img

 

Americkí senátori boli presvedčení, že za strašným činom je samotný princ Muhammad, Rijád však opakovane zdôraznil, že korunný princ nebol do ničoho zapletený. Arábia najskôr tvrdila, že o incidente nemá žiadne informácie, neskôr tamojšia prokuratúra oznámila, že ho zámerne zavraždili agenti konajúci svojvoľne, a v prípade vraždy obžalovala 11 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies