Deti za hranice o pár dní len s vlastným pasom

NETKY.SK • 22 Jún 2012, 08:08 • 2 min
Deti za hranice o pár dní len s vlastným pasom

Deti za hranice o pár dní len s vlastným pasom - Zaujímavosti Od utorka budúceho týždňa (26. júna tohto roka) bude musieť mať každé dieťa vlastný cestovný pas.

slovakia

left justify in out

Od utorka budúceho týždňa (26. júna tohto roka) bude musieť mať každé dieťa vlastný cestovný pas. Pripomíname preto rodičom, aby skontrolovali platnosť svojich cestovných pasov a zvážili možnosť vybaviť takýto doklad aj svojim deťom. K dnešnému dňu evidujeme za mesiac jún 19.464 žiadostí o vydanie cestovného pasu pre dieťa mladšie ako 5 rokov. 26. júna tohto roka vstupuje do platnosti nariadenie Európskej únie, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady. Príslušné útvary polície už od 26. júna tohto roka nebudú vykonávať zápisy údajov o deťoch mladších ako 5 rokov do cestovného dokladu rodiča.

Pre veľký záujem o vydanie cestovných pasov pre deti mladšie ako 5 rokov polícia prijala viacero opatrení, aby šetrila čas rodičov a vyšla im v ústrety. Od 1. júna do 30. júna tohto roka je možné podať žiadosť o vydanie cestovného pasu každý piatok od 12.00 do 18.00 hodiny. V tomto čase pracovníci nebudú vybavovať iné stránky, len rodičov s deťmi do 15 rokov. Aby aj deti vydržali, priamo na niektorých oddeleniach dokladov fungujú detské kútiky. Tie sú k dispozícii, aby zamestnali deti počas čakania na vybavenie. Samotné vybavenie nezaberá veľa času. Dôležité je, aby rodičia priniesli svoj občiansky preukaz, originál rodného listu dieťaťa k nahliadnutiu a zaplatili správny poplatok. Správny poplatok za vydanie cestovného pasu pre dieťa mladšie ako 5 rokov je do 30 dní 8 eur, do dvoch pracovných dní 32 eur.

Polícia však rozšírila stránkové hodiny aj pre ostatnú verejnosť. Okrem bežných stránkových dní môžu žiadatelia podať žiadosť o vydanie dokladu aj každý utorok a štvrtok od 7.30 do 15.00 hodiny. V tieto dni okrem bežných stránkových hodín budú môcť žiadatelia vybaviť nielen cestovný pas, ale aj občiansky preukaz a vodičský preukaz. Rozšírenie stránkových hodín bude zabezpečené do konca júna. Správny poplatok za vydanie cestovného pasu deťom od 5 do 13 rokov je do 30 dní 13 eur, do dvoch pracovných dní 52 eur. Občan starší ako 13 rokov zaplatí za vydanie cestovného pasu do  30 dní 33 eur, do dvoch pracovných dní 132 eur. Informáciu o vyhotovení nového dokladu je možné žiadateľovi zaslať prostredníctvom služby SMS notifikácia v rámci celého Slovenska. Táto služba nie je pre žiadateľa spoplatnená. Pokiaľ ide o odtlačky prstov, odoberajú sa až občanom starším ako 12 rokov. Podpis sa uvádza od veku, kedy je dieťa schopné sa podpísať, čo je  zhruba v čase začiatku školskej dochádzky.

Niektoré krajiny už potvrdili, že budú akceptovať zápis dieťaťa vo veku do 5 rokov v cestovnom doklade rodiča. Aj napriek tomu odporúčame zistiť si pred cestou podrobnosti o platnosti cestovného dokladu priamo na príslušnom zastupiteľskom úrade krajiny, do ktorej občan cestuje. Rodičia, ktorí cestovali s deťmi pred 26. júnom a vracajú sa až po tomto termíne, pričom deti majú zapísané v cestovnom pase, sa bez obáv a problémov môžu vrátiť domov. V prípade, ak občan stratil, alebo mu ukradli cestovný pas, jeho stratu či krádež oznámil polícii a potom ho našiel, v žiadnom prípade ho nemôže ďalej používať. Je potrebné vrátiť ho polícii v mieste, kde oň žiadal. Môže sa totiž stať, že pokiaľ sa  občan preukáže cestovným pasom, ktorý je evidovaný v databáze stratených a odcudzených dokladov, môže byť podozrivý zo zneužitia tohto dokladu, pričom vstup na územie iných krajín mu nebude umožnený, alebo si  môže spôsobiť ďalšie nepríjemnosti, náklady a stratu času.

Zdroj: PPZ SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona