FOTO Deti vyspovedali ministrov, pýtali na utečencov či zrušenie dane

NETKY.SK • 24 August 2015, 14:27 • 2 min
FOTO Deti vyspovedali ministrov, pýtali na utečencov či zrušenie dane

BRATISLAVA - Platy učiteľov, utečenci, hrozba vojny, ale aj zrušenie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre študentov, rozdrobená pravica a palec podpredsedníčka NR SR Jany Laššákovej (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

To sú témy, ktoré zaujímali detských poslancov z Detskej univerzity Komenského (DUK) na dnešnej simulovanej Hodine otázok v parlamente. Odpovedali im ministri Juraj Draxler, Robert Kaliňák, Peter Kažimír, Martin Glváč, predseda parlamentu Peter Pellegrini (všetci za Smer-SD) a podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO).

 

Náladu v sále rozprúdila otázka o zrušení dane z pridanej hodnoty (DPH) pre študentov a následná reakcia financmajstra Petra Kažimíra. Podľa Alexandra z DUK si študenti nemajú ako zarobiť, peniaze dostávajú z vreckového, a preto by podľa neho bolo fajn, keby nemuseli platiť DPH, a teda za vreckové by si mohli kúpiť viac ako dnes.

 

"Alexander, Alexander, toto je nepríjemný nápad. Takéto myšlienky musíme potlačiť v zárodkoch," poznamenal Kažimír a s úsmevom mu vysvetlil, aké sú príjmy z DPH pre štát kľúčové. Priznáva, že ľudia neplatia dane radi, ale je to potrebné. Kažimír sa zároveň zamyslel nad príjmom mladého študenta. Alexander môže byť podľa neho vlastne rád, že si ho štát nevšíma.

 

"Ty máš chlapče vlastne nezdanené peniaze. Teraz mi to tu napadlo, že tie tvoje prachy sú nezdanené. Tu dostaneš na Veľkú noc, tam za to, že si dobrý, ale čo je to byť dobrý? Buď ty rád, že si ťa nevšímame a na tieto nápady treba zabudnúť," uzavrel svoju odpoveď pobavený Kažimír.

 

Suverénne najviac otázok však smerovalo na ministra školstva Draxlera. Deti sa ho pýtali, prečo niektoré nedostali učebnice pred prázdninami, ale najmä na platy učiteľov a letné prepúšťanie učiteľov. "Prečo majú učitelia také malé platy a zo škôl ich na prázdniny vyhodia? Veď oni si to tam v školách s deckami oddrú a potom ich na prázdniny doslova vyhodia. Bez učiteľov by ste aj vy boli nevzdelaní, boli by ste nič," obrátil sa na ministrov študent DUK Pavol, ktorý je presvedčený, že keby premiér Robert Fico chcel, tak by zvýšil učiteľom platy hneď.

 

"Nie je pravda, že platy môžeme zvýšiť, kedy sa nám zachce. Závisí to od toho, koľko peňazí máme v štátnej kase. Snažíme sa, aby sme peniaze dávali na vládne priority a vzdelávanie je jednou z priorít," reagoval minister Draxler. Pripomenul doterajšie zvyšovanie platov učiteľov a dodal, že by chcel vo zvyšovaní pokračovať. Viac peňazí podľa neho však treba dať všetkým zamestnancom škôl. Pokiaľ ide o letné prepúšťanie, to by sa už podľa ministra v budúcnosti nemalo stávať. Zákon sa totiž zmenil.

 

Vážnu tému otvorila aj Mária. Ministra vnútra Kaliňáka sa pýtala, či nepovažuje prijímanie utečencov podľa náboženstva za nerovný prístup. "Chceme pomôcť tým, o ktorých si myslíme, že skutočne nájdu šťastie u nás," odpovedal Kaliňák, podľa ktorého kresťanskí utečenci nájdu svoj domov na Slovensku ľahšie ako islamskí.

Richarda zas zaujímalo, či nám na Slovensku nehrozí vojna. Minister obrany Glváč verí, že nie.

 

"Úloha ozbrojených síl je, aby sme riziko potlačili na čo najmenšiu mieru a tiež aby sme boli pripravení aj s celou Alianciou na obranu krajiny. Preto vojaci viac cvičia. Robíme všetko pre to, aby Slovensko a celý región nebol pod hrozbou vojny," vyhlásil.

 

Deti zaujímalo aj to, prečo je pravica rozdrobená. Podpredsedníčka NR SR Jurinová si tiež myslí, že pravici by spojenie pomohlo. Verí, že to strany dokážu. "Držím vám palce," reagoval šéf parlamentu Pellegrini, ktorý zároveň odpovedal na otázku o Laššákovej palci. Deti ubezpečil, že nielen ona palcom pripomína svojim kolegom, ako sa dohodli, že budú hlasovať. "Robia to všetci. Aj Béla Bugár (Most-Híd), ale toho nevidno, lebo sedí pod balkónom," uviedol Pellegrini.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona