Deti v maternici sú dobre chránené pred vonkajším hlukom, tvrdí nemecký výskum

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 10:26 • 2 min
Deti v maternici sú dobre chránené pred vonkajším hlukom, tvrdí nemecký výskum

LÜBECK - Koľko počuje bábätko v maternici z vonkajšieho prostredia?

slovakia

left justify in out

"Nie veľa, stena maternice všetko veľmi výrazne stlmí," tvrdí profesor Rainer Schönweiler, ktorý je prezidentom Nemeckej spoločnosti pre foniatriu a pediatrickú audiológiu. Bábätko je dobre chránené najmä pred vysokými frekvenciami, až do asi 60 decibelov. Ak napríklad matka navštívi rockový koncert, kde je vystavená hudbe v sile 130 decibelov, k dieťaťu v maternici dorazí iba okolo 70 decibelov. "To nie je škodlivý zvuk," citovala profesora Schönweilera agentúra DPA.

 

Čo ak si tehotná žena položí na žalúdok prehrávač? V tom prípade dorazí k bábätku asi 30-35 decibelov, čo je tiež podľa profesora neškodné. "Nie je nevyhnutné položiť si prehrávač na žalúdok, pretože bábätká budú počuť hudbu, aj keď nebude tak blízko."

 

Od 26. týždňa gravidity je vnútorné ucho nenarodeného dieťaťa plne vyvinuté. Vonkajšie zvuky prenikajú cez brušnú stenu a panuje presvedčenie, že dieťaťu znejú, ako keby ste počúvali niečo s prstami vo svojich ušiach.

 

Počas tehotenstva sa dieťa v maternici zoznámi s hlasom svojej matky a preto ho ihneď po narodení spozná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona