Deti sú hlavnou obeťou konfliktu, ktorý rozpútal Islamský štát

NETKY.SK • 14 Október 2014, 14:21 • 2 min
Deti sú hlavnou obeťou konfliktu, ktorý rozpútal Islamský štát

BRUSEL/ŠTRASBURG - Deti sú hlavnými obeťami medzinárodného konfliktu vyvolaného teroristickou skupinou známou ako Islamský štát (IS). Uviedlo to dnes v správe pre médiá Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE).

slovakia

left justify in out

Predstavitelia PZ RE upozornili, že v konflikte, ktorý rozpútal a v ktorom pokračuje Islamský štát, sú deti popri ďalších ohrozených civilistoch, ako sú ženy a starí ľudia, najviac ohrozenou kategóriou.
     

Generálna spravodajkyňa pre deti v rámci PZ RE, cyperská poslankyňa Stella Kyriakidisová, upozornila, že niektorí malí chlapci sú zneužívaní ako vojaci a zámerne sú cvičení na bojovníkov Islamského štátu. 
     

Dievčatá zase čaká osud otrokýň na predaj, ktoré sú sexuálne zneužívané. Kyriakidisová sa odvolala na nedávne správy OSN a na svedectvá zverejnené v medzinárodných médiách.
     

"Medzinárodné spoločenstvo musí urobiť všetko pre zastavenie týchto strašných zločinov a porušovanie ľudských práv detí a ďalších civilných osôb," uviedla Kyriakidisová.
     

Vyzvala členské krajiny Rady Európy, aby urýchlene implementovali rezolúciu PZ RE 2016 o "hrozbách proti ľudskosti, ktoré predstavujú teroristické skupiny známe ako Islamský štát: násilie proti kresťanom a iným náboženským či etnickým komunitám".
     

"Vlády by mali predovšetkým odsúdiť násilné útoky Islamského štátu proti nevinným ľuďom a brániť svojich občanov pred podporou teroristických skupín alebo vstupom do nich a zvýšiť svoju humanitárnu činnosť s ohľadom na konflikt na sýrsko-tureckých hraniciach," vyhlásila Kyriakidisová. 
     

PZ RE v tejto súvislosti opakovane varuje pred možným "masakrom" v prípade, že mesto Kobané padne do rúk džihádistov z IS. Aj napriek exodu viac ako 200.000 utečencov z Kobané do Turecka žijú v tomto meste ešte stále stovky civilistov, ktorí uviazli v pasci občianskej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies