Deti sa za 20 rokov veľmi zmenili: Sú o tretinu slabšie!

NETKY.SK • 28 September 2018, 10:58 • 2 min
Deti sa za 20 rokov veľmi zmenili: Sú o tretinu slabšie!

Moderná doba plná technológii má veľký vplyv na vývoj detí, no v neposlednom rade nesú na situácii podiel aj samotní rodičia.

slovakia

left justify in out

Učitelia telesnej výchovy sú v posledných rokoch právom zdesení. Pri porovnávaní výkonov v rámci jednotlivých disciplín sa súčasné deti oproti tým z predchádzajúcich rokov mnohonásobne zhoršili. Potvrdila to aj štúdia vedcov z University of Essex, ktorá podrobila testom 300 desaťročných školákov z britského mesta Chelmsford.

 

Výsledky sú alarmujúce. Napriek tomu, že oblasť mesta Chelmsford patrí v rámci Británie k tým s nižším výskytom obezity, ukázalo sa, že deťom sa o 20 percent znížila sila a o 30 percent vytrvalosť. Sú síce vyššie ako deti spred 20 rokov, no zato obéznejšie a závislejšie na technológiách.  

 

Tieto negatívne zmeny však nemožno pripisovať len technológiám. Veľký podiel na nich majú samotní rodičia, pretože aj ich vnímanie dieťaťa sa zmenilo. Nakoľko sa dnes kladie veľký dôraz na kariérny postup a určitý životný štandard, ľudia študujú, potom na sebe pracujú a k zakladaniu rodiny sa dostávajú relatívne neskoro. To je často spojené s mnohými zdravotnými prekážkami v počatí, preto nie je ničím výnimočným, keď sa ľudia stávajú prvýkrát rodičmi vo veku okolo 35 rokov. V takom prípade sa dieťa stáva stredom ich sveta a oni sa o neho až neadekvátne obávajú. Bránia mu tak v mnohých činnostiach, ako napríklad hry na ulici s kamarátmi, behanie, bicyklovanie a podobne, ktoré boli ešte v minulosti absolútne bežné. Sú radšej keď sa venujú "bezpečnejším" indorovým činnostiam, čo sa podpisuje na ich priberaní a slabej zdatnosti v pohybových aktivitách.

 

Napriek tomu, že výskum sa realizoval na pomerne úzko ohraničenej kategórii školákov a výsledky by sa tak v jednotlivých štátoch a regiónoch mohli výrazne líšiť, pokles výkonnosti detí je zrejmý. Vedci preto apelujú na rodičov, aby im dávali väčší priestor a viedli ich k prirodzenému a zdravému pohybu i športu.

 

img

Zdroj: Pixabay



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies