Deti s rakovinou budú tráviť viac času doma, v Bratislave otvorili dennú kliniku

NETKY.SK • 15 Február 2017, 13:51 • 2 min
Deti s rakovinou budú tráviť viac času doma, v Bratislave otvorili dennú kliniku

BRATISLAVA – Malí onkopacienti budú môcť onedlho tráviť viac času doma. V apríli tohto roka začne naplno fungovať v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) nová Denná klinika. Deťom bude slúžiť na podávanie chemoterapie, menšie zákroky alebo kontroly.

slovakia

left justify in out

Pacienti, ktorým to zdravotný stav dovolí, teda nebudú tak často hospitalizovaní v nemocnici. V súčasnosti sú na lôžkach aj pre rôzne jednodňové zákroky. V novej klinike budú môcť podstúpiť zákrok a o pár hodín ísť domov. Ide zatiaľ o prvý projekt tohto druhu na Slovensku.

 

"Funguje to takto po celom svete. Uvoľnia sa nám postele pre vážnejšie prípady, ubudne aj zbytočná administratíva," povedala dnes na slávnostnom otvorení priestorov Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie. Klinika je v súčasnosti dokončená, testovať sa bude ešte vzduchotechnika.

 

Priestory sa nachádzajú na mínus druhom poschodí, tam je i detská onkológia. Nachádzajú sa v nich dve vyšetrovne, miestnosť s lôžkami na podávanie liečby, takzvaná "izolačka pre pacientov", kuchynka pre deti a rodičov, čakáreň s priestorom na hranie, denná miestnosť pre personál a sociálne zariadenia. Projekt vytvoril architekt Roman Halmi. Inšpiroval sa na jednej rakúskej detskej klinike vo Viedni.

 

S nápadom vytvoriť dennú kliniku prišla nezisková organizácia Deťom s rakovinou. Ide o rodičovské združenie, ktoré chce malým onkopacientom pomáhať. "Deti sú vo väčšej pohode, ak nemusia byť toľko v nemocnici. Nepodlomená psychika je veľmi podstatná pre celkový priebeh liečby," vysvetlila riaditeľka neziskovky Katarína Kopper. Sponzori na projekt vyhradili asi 500.000 eur. Detská nemocnica poskytla na tento účel priestory.

 

Klinika bude zatiaľ slúžiť najmä pre pacientov z bratislavského regiónu a okolia. Nemocnica v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva plánuje v okolí DFnsP zriadiť hotelové zariadenie pre deti a rodičov zo vzdialenejších oblastí. "Na tento účel by sme chceli prerobiť časť nemocničných priestorov," povedal riaditeľ detskej nemocnice Ladislav Kužela. Hotové by to podľa neho mohlo byť do troch rokov.

 

Nemocnica plánuje malým pacientom liečbu naďalej uľahčovať. V najbližšom čase chce detskú onkológiu rekonštruovať tak, aby malo každé dieťa svoju izbu, kde bude len s rodičmi. Takisto plánuje dobudovať na detskej onkológii intenzívnu jednotku. Na Slovensku ročne ochorie okolo 160 detí na onkologické diagnózy. Úspešnosť liečby detskej rakoviny je podľa lekárov pomerne vysoká.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona