Deti potrebujú pas už všade

NETKY.SK • 2 Jún 2013, 09:46 • 2 min
Deti potrebujú pas už všade

BRATISLAVA - Pred zahraničnou dovolenkou s deťmi treba pamätať aj na to, že vlastný cestovný pas potrebujú aj deti. Kým minulú sezónu niektoré krajiny ešte zápisy detí v pasoch rodičov akceptovali, tento rok už tak robiť nebudú.

slovakia

left justify in out

"V zmysle platnej legislatívy potrebuje dieťa mladšie ako päť rokov, cestujúce do zahraničia, vlastný cestovný pas. Krajiny už neakceptujú zápis dieťaťa v pase rodiča," potvrdilo naše ministerstvo zahraničných vecí. Nariadenie Európskej únie, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady, platí od 26. júna minulého roka. Polícia tak pred rokom prestala zapisovať deti do pasov rodičov.

Polícia pripomína, že ešte stále je vhodné obdobie vybaviť si cestovné doklady bez väčšieho zdržania. Najväčší nápor očakávajú v lete. "Najmä rodičia s malými deťmi by mali využiť tieto dni, pretože najväčší nápor žiadostí očakávame až počas letnej sezóny, teda dovolenkového obdobia," povedala agentúre SITA hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Za prvé štyri mesiace tohto roka prijala polícia vyše 10 300 žiadostí o vydanie pasu pre deti do šesť rokov. Je to takmer o polovicu viac ako v rovnakom období vlaňajška. 

Rodič predkladá k žiadosti o vydanie pasu pre dieťa rodný list dieťaťa, svoj občiansky preukaz, prípadne cestovný pas, ak nie je držiteľom občianskeho preukazu a zaplatí správny poplatok. Vydanie pasu pre občana staršieho ako 16 rokov stojí 33 eur, pre občana od šesť do 16 rokov 13 eur a pre dieťa mladšie ako šesť rokov osem eur. Za vydanie cestovného pasu do dvoch pracovných dní zaplatí občan trojnásobok príslušnej sadzby a do desiatich pracovných dní dvojnásobok sadzby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies