Deti ohrozuje nielen chrípka, ale aj respiračný syncyciálny vírus

NETKY.SK • 21 Október 2014, 16:00 • 2 min
Deti ohrozuje nielen chrípka, ale aj respiračný syncyciálny vírus

BRATISLAVA - Okrem vírusu chrípky je veľmi častou príčinou infekcií dýchacích ciest aj takzvaný respiračný syncyciálny vírus (RSV). Zvýšené riziko jeho výskytu je od novembra do apríla a ohrozuje najmä deti predčasne narodené, tie s ochorením pľúc a srdca, ale aj deti inak bez zdravotných problémov.

slovakia

left justify in out

Výrazné komplikácie v podobe zápalu priedušničiek a pľúc, ako aj zvýšeného rizika rozvoja alergií a astmy, predstavuje tento vírus najmä pre najmenšie deti.
     

Vírus spôsobuje komplikácie vtedy, keď sa mu telo nevie dostatočne brániť. V závažných prípadoch môže spôsobiť aj úmrtie. "Respiračný syncyciálny vírus je veľmi častou príčinou infekcií dýchacích ciest najmä v ranom veku. Asi dve tretiny detí sú infikované už počas prvého roku života a takmer všetky sa s infekciou stretnú do dvoch až troch rokov," povedala Jaroslava Orosová, primárka Kliniky detskej pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave.
     

Ide o vírus, ktorý sa podobne ako ostatné vírusy šíri kvapôčkovou infekciou, možno sa ním tak ľahko nakaziť. Respiračný syncyciálny vírus pretrváva na povrchu predmetov aj niekoľko hodín. "Jeho schopnosť prežívať vo vonkajšom prostredí ho favorizuje na vznik epidémií minimálne tak efektívne, ako je to pri vírusoch chrípky," vysvetlil Juraj Jakubička z ambulancie detskej pneumológie a ftizeológie v Nitre. 
     

Príznaky RSV infekcie môžu byť v počiatkoch podobné bežnému prechladnutiu. Po preniknutí vírusu do dolných dýchacích ciest sa symptómy prudko zhoršia, vyvinie sa zápal priedušničiek alebo pneumónia. Prekonanie RSV infekcie v budúcnosti spôsobuje opakované zdravotné komplikácie, deti sú choré častejšie a choroby majú dlhší priebeh. Ťažký zápal priedušiek u dieťaťa v prvom roku života, spôsobený RS vírusom, sa považuje za najdôležitejší rizikový faktor pre neskorší rozvoj astmy a precitlivenosti na bežné alergény.
     

Respiračný syncyciálny vírus nevie súčasná medicína liečiť tak ako bakteriálne ochorenia. Orosová preto vyzdvihuje v tomto prípade dôležitosť prevencie. Medzi základné opatrenia patrí hygiena rúk, v období výskytu vírusu je vhodné vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí. Rizikovým deťom tiež možno podať špecifické obranné protilátky. O indikácii môže rozhodnúť neonatológ, detský pneumológ a detský kardiológ v takzvaných centrách RSV imunoprofylaxie. "Ide o pasívnu imunizáciu, čo znamená, že dieťaťu sa dodá do tela práve táto potrebná protilátka," vysvetlila s tým, že nejde o očkovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona