Deti nad 5 rokov musia mať pri ceste do zahraničia vlastný cestovný pas

NETKY.SK • 12 Október 2011, 00:36 • 2 min
Deti nad 5 rokov musia mať pri ceste do zahraničia vlastný cestovný pas

Deti nad 5 rokov musia mať pri ceste do zahraničia vlastný cestovný pas

slovakia

left justify in out

img

V prípade, ak sa rodič rozhodne so svojím dieťaťom vycestovať do zahraničia, musí svojej dcére či synovi zabezpečiť vlastný cestovný pas. "Iba deti do 5 rokov môžu vycestovať do zahraničia bez pasu, a to vtedy, ak cestujú s rodičom alebo zákonným zástupcom, v cestovnom pase ktorého sú zapísané," vysvetlila pre TASR hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická.

Ak ide o leteckú prepravu, pre mamičky s deťmi je na väčšine letísk zdarma k dispozícii miestnosť, v ktorej môžu dieťa pred odletom pohodlne prebaliť alebo nakŕmiť, dodala Madunická. "Samozrejmosťou sú i detské kútiky v neverejnej zóne za detekciou."

Upozornila tiež, že v súčasnosti neexistuje nariadenie, ktoré by letiskám pri vybavovacom procese nariaďovalo uprednostňovať rodiny s deťmi pred ostatnými cestujúcimi. "Samozrejme, ak je to možné a dopravca prioritné vybavenie nespoplatňuje, pracovníci letísk vychádzajú rodinám s deťmi v maximálnej možnej miere v ústrety," uviedla. V Bratislave je prioritný vstup do lietadla spoplatňovaný nízkonákladovou aerolinkou Raynair.

Ak má rodič so sebou aj kočík, tak si ho môže zobrať až k nástupu do lietadla. Tam ho následne umiestnia do samotného nákladového priestoru. "Nutná je jeho registrácia už pri kúpe letenky, no prevažná väčšina dopravcov jeho hmotnosť nezapočítava do celkového povoleného hmotnostného limitu zapísanej batožiny," konštatovala Madunická.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona