Deti musia oddnes cestovať s vlastným pasom

NETKY.SK • 26 Jún 2012, 07:14 • 2 min
Deti musia oddnes cestovať s vlastným pasom

Deti musia oddnes cestovať s vlastným pasom - Radíme Deti do päť rokov musia mať od dnešného dňa pri ceste do zahraničia vlastný cestovný pas. Účinnosť totiž nadobudlo nariadenie EÚ o cestovných dokladoch, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať ce

slovakia

left justify in out

img

Deti do päť rokov musia mať od dnešného dňa pri ceste do zahraničia vlastný cestovný pas. Účinnosť totiž nadobudlo nariadenie EÚ o cestovných dokladoch, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady. Polícia preto od dnešného dňa prestane vykonávať zápisy údajov o deťoch mladších ako päť rokov do cestovného dokladu rodiča.
      Zmeny napriek tomu v mnohých krajinách zatiaľ pri cestovaní Slováci nepocítia. Viaceré krajiny totiž potvrdili, že budú zatiaľ akceptovať aj zápis dieťaťa v cestovnom doklade rodiča. Okrem iného ide o Bulharsko, Chorvátsko, Španielsko, Francúzsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko a susedné Maďarsko a Rakúsko. Naopak takýto zápis nebude akceptovaný v Taliansku, Českej republike, Holandsku a Litve. Rodičov, ktorí cestovali s deťmi pred 26. júnom a vracajú sa až po tomto termíne, sa zmena nedotkne.
      Zmene sa prispôsobila aj slovenská polícia. Až do konca mesiaca možno podať žiadosť o vydanie cestovného pasu každý piatok od 12.00 do 18.00 h. Pre deti na niektorých oddeleniach dokladov fungujú detské kútiky. "V tomto čase pracovníci nebudú vybavovať iné stránky, len rodičov s deťmi do 15 rokov," informuje ministerstvo vnútra. Správny poplatok za vydanie cestovného pasu pre dieťa do päť rokov je 8 eur. V prípade urýchleného vybavenia - do dvoch pracovných dní - je to 32 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona