Deti musia mať vlastný pas, niektorí rodičia na to zabúdajú

NETKY.SK • 4 August 2013, 11:44 • 2 min
Deti musia mať vlastný pas, niektorí rodičia na to zabúdajú

BRATISLAVA - Už viac ako rok musia mať aj malé deti vlastný cestovný pas.

slovakia

left justify in out

Už viac ako rok musia mať aj malé deti vlastný cestovný pas. To znamená, že údaje o dieťati nie je možné zapísať do cestovného pasu rodiča. "Napriek avizovaným zmenám sa v praxi stále stretávame s prípadmi, keď sú rodičia s deťmi vrátení z hraničných prechodov či letísk práve kvôli tomu, že deti nemajú svoj vlastný cestovný pas," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Upozornila, že takéto nepríjemnosti môžu vyjsť poriadne draho. "Okrem prepadnutej letenky a zrušeného hotela budete musieť na poslednú chvíľu vybavovať aj doklady. Tie však podľa zákona nie je možné získať na počkanie," poukázala Baloghová. Zákonná lehota na vydanie cestovného pasu je do 30 dní za poplatok pre osoby staršie ako 16 rokov 33 eur, do 10 dní zaplatia 66 eur a najkratšia možná lehota na vybavenie sú dva pracovné dni za 99 eur. Pre deti je to lacnejšie.

Polícia preto radí skontrolovať si doklady pred dovolenkou včas. Cestovný pas detí mladších ako 15 rokov slúži aj ako doklad totožnosti. "V prípade, že pri kontrole nebudete vedieť preukázať, že je dieťa vaše, pretože nebude mať vlastný cestovný pas, môžete mať nepríjemnosti pri dokazovaní, že dieťa patrí vám. Preto treba myslieť v predstihu a na všetko sa pripraviť," skonštatovala policajná hovorkyňa.

V dovolenkovom období sa zvyšuje záujem o vydanie cestovného pasu. Podľa Baloghovej pribúdali žiadosti priamo úmerne s pribúdajúcimi teplotami. "V júni sme prijali viac ako 35 tisíc žiadostí o vydanie cestovného pasu a v júli o 1500 viac," priblížila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies