Deti, ktoré nemajú vyplnený voľný čas, siahnu po drogách skôr

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 14:36 • 2 min
Deti, ktoré nemajú vyplnený voľný čas, siahnu po drogách skôr

BRATISLAVA - Dieťa, ktoré má vyplnený voľný čas, sa podľa odborníka dostane k drogám s menšou pravdepodobnosťou.

slovakia

left justify in out

"Ak rodič celý deň vie, kde je, s kým je a čo robí. Veľmi pomáha, ak je tínedžer počas dňa monitorovaný učiteľom, trénerom aj rodičmi a v jeho rozvrhu nie sú 'hluché' hodiny. Dôležité je tiež vedomie, že môže byť otestované," hovorí Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

 

Rodičia by mali podľa jeho slov spozornieť vtedy, ak z dieťaťa zrazu po návratoch domov pravidelne cítiť tabakový dym, hoci tvrdí, že nefajčí a nikdy predtým nefajčilo. "Odborníci vedia, že väčšina tých, ktorí sa stali závislým od marihuany či tvrdých drog, začínali s cigaretami. Často v nízkom veku, keď by sa k cigaretám vôbec nemali dostať," upozornil Okruhlica.

 

Fajčenie cigariet považuje za "otvorenú bránu" k fajčeniu iných látok. "Ak začne fajčiť 16-ročný tínedžer, veľmi to zvyšuje riziko, že prejde k užívaniu drog. K marihuane, k pervitínu. Prečo by si nezapálil joint? Veď cigareta ako cigareta. Ak teda tínedžer zrazu začne fajčiť, treba spozornieť a urobiť mu napríklad aj test na prítomnosť drog v moči," skonštatoval Okruhlica.

 

Pri odchode na diskotéku či na chatu s kamarátmi je podľa jeho slov dieťaťu dobré vopred povedať, že ho po návrate otestujú, či pil, alebo bral drogy. "Je to silný ochranný moment. Toto vedomie tínedžerov často zastaví, pretože ešte nie sú závislí. Väčšinu z nich to od pitia či užitia drog odradí. Najmä ak vedia, že po pozitívnom výsledku testu prídu sankcie a rodičia im na dlhší čas zakážu diskotéky či vychádzky s kamarátmi," zhrnul Okruhlica.

 

Poukázal, že rodičia sú za deti právne zodpovední a v prípade potreby ich majú právo donútiť podstúpiť test či vyšetrenie. Možnosťou, ako si podozrenie overiť, je urobiť deťom domáci test na prítomnosť drogy v moči. Dajú sa kúpiť v lekárňach aj novinových stánkoch. Ďalšou je navštíviť špecializované Centrum pre liečbu drogových závislostí v Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach a dať syna či dcéru vyšetriť.

 

"Rodič má právo svojho neplnoletého syna či dcéru k tomu donútiť. Pri otrave marihuanou rovnako ako pri otrave alkoholom zdravotná poisťovňa lekárske ošetrenie neprepláca, musí ho uhradiť rodič dieťaťa. Aj odmietnutie testu je signálom, že dieťa môže mať problémy s drogami. A samozrejme, ak sa uňho prejavujú ďalšie zmeny v správaní či v návykoch, ktoré trvajú dlhšie než dva-tri týždne," skonštatoval Okruhlica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies