Deti jedia v škôlkach presolené obedy, mnohé prekračujú odporúčané dávky

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 18:35 • 2 min
Deti jedia v škôlkach presolené obedy, mnohé prekračujú odporúčané dávky

BRATISLAVA – Obedy škôlkarov sú presolené, v niektorých prípadoch ide o vysoko prekročené normy. Vyplýva to z kontroly hygienikov v jedálňach škôlok. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o výsledkoch informoval ministerstvo školstva.

slovakia

left justify in out

bed detí by mal v priemere obsahovať 0,7 gramu soli a pokrývať 35 percent ich celodenného príjmu. Hygienici skontrolovali v čase od 20. do 31. marca 80 obedov vo vybraných predškolských zariadeniach po celom Slovensku, pod limitom odporúčanej dávky boli iba tri vzorky. "V najvyššom počte vzoriek (26 obedov) bol limit prekročený o 100 až 200 percent, v druhom najvyššom (19 obedov) o 300 až 400 percent," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ SR.

 

Za takto prekročené normy môže takzvaná soľ v skrytej forme v spracovaných potravinách. "Osoba, ktorá objednáva pre jedáleň produkty, by mala dôsledne sledovať informácie o soli a vyvarovať sa potravinám, ktoré sú na ňu bohaté," upozornil Mikas.

 

Hlavný hygienik SR pripúšťa, že nastavené normy môžu mnohí považovať za prísne, počíta i s tým, že školské jedlá nemajú podľa niektorých chuť. Takéto pokrmy ale podľa neho nemožno porovnávať s jedlom v domácnosti. "Pretože cieľom školského stravovania je osvojenie si zdravých návykov," vysvetlil.

 

Dobrá chuť jedla sa dá dosiahnuť i bez nadmerného prisáľania, možno ju nahradiť bylinkami, myslí si Mikas. Apeluje na jedálne, aby varili z čerstvých surovín. Menej soliť by mali podľa neho i rodiny v domácnostiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona