Deti irackých kresťanov začali navštevovať školy

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 18:27 • 2 min
Deti irackých kresťanov začali navštevovať školy

NITRA – Deti kresťanských utečencov z Iraku dnes nastúpili do základných škôl v Nitre a okolitých obciach. V siedmich základných školách, z ktorých štyri sú v Nitre a tri v obciach, by sa malo učiť 34 detí irackých kresťanov.

slovakia

left justify in out

Deti navštevujú tri štátne a štyri cirkevné školy. V zriaďovateľskej pôsobnosti Biskupstva Nitra sú tri školy, zriaďovateľom štvrtej cirkevnej školy v Nitre je rehoľa piaristov, informoval hovorca biskupstva Miroslav Lyko. "Na rokovaniach so zástupcami ministerstva školstva sme sa dohodli, že deti budú zaradené do tried podľa veku. Výnimku tvoria ôsme ročníky, v ktorých sú aj 16-ročné deti," skonštatoval Lyko.

 

Iracké deti sa učia v triedach spolu s ostatnými žiakmi, avšak budú mať aj samostatné hodiny slovenského jazyka. "Školy si zabezpečujú výučbu vo vlastnej réžii, nemajú žiadneho asistenta, ktorý by ovládal okrem slovenčiny aj arabský jazyk," povedal Lyko. Iracké deti mali zatiaľ iba improvizovanú výučbu slovenčiny, no mali by už ovládať latinskú abecedu aj základy slovenského jazyka.

 

Medzi prisťahovalcami sú aj deti, ktoré absolvovali základnú školskú dochádzku, avšak neukončili stredné školy. "Problém umiestnenia detí do stredných škôl zatiaľ nebol riešený, pravdepodobne sa bude riešiť až od nového školského roka, teda od septembra. Neviem teraz povedať, či deti absolvujú prijímacie pohovory a začnú študovať od začiatku, od prvého ročníka. Zrejme to bude závisieť od jednotlivých stredných škôl a ich zriaďovateľa," skonštatoval Lyko.

 

Nový domov našlo v Nitre a okolí 149 asýrskych kresťanov, celkovo 25 rodín. Ubytovaní sú v priestoroch, ktoré im poskytlo Biskupstvo Nitra. Občianske združenie Pokoj a dobro zabezpečuje výučbu slovenského jazyka pre dospelých, rodinám poskytuje prostredníctvom svojich odborných pracovníkov sociálne a právne poradenstvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies