Deti idú do školy, rodičia nezabudnite na ich zuby!

NETKY.SK • 22 August 2021, 16:52 • 2 min
Deti idú do školy, rodičia nezabudnite na ich zuby!

BRATISLAVA - Pokazené zuby sú postrachom každého z nás. Pokiaľ však ide o naše ratolesti, musíme byť dvojnásobne ostražití. Dôsledná zubná hygiena prináša svoje zaslúžené ovocie v podobe zdravého chrupu.

slovakia

left justify in out

Leto sa pomaly končí a žezlo prenecháva zlatistej jeseni. Nastáva čas myslieť včas na zdravie. Naše i našich detí.

 

Nie je to tak dávno, keď sme sa na základke cez prestávky ohadzovali obsahom hnedých fľaštičiek – bielym práškom z podrvených fluoridových tabletiek, ktoré nám v ambulancii dala pani zubárka.

 

Načo slúžili? Je potrebné užívať ich aj dnes?

Na tieto, ale aj mnohé iné zvedavé otázky rodičov, vo svojej ambulancii denne odpovedá skúsený dentista, doktor Alexander Schill.

 

Stomatológ hovorí, že v dnešných časoch sa už  tabletky s obsahom fluóru ani nevyrábajú a k fluorizácii chrupu nám väčšinou slúžia zubné pasty, ústne vody, prípadne zubný gél, ktorý sa väčšinou nanáša po zubnej hygiene,. Odborník odporúča dentálnu hygienu  absolvovať minimálne raz za 6, ideálne však raz za 3 mesiace

 

Rovnako sa pomaly upúšťa aj od takzvaného pečatenia fisúr, kedy sa špeciálnym prípravkom zalial detský chrup" dodáva odborník.

 

,,V súčasnosti sa  dôraz kladie na dokonalú zubnú hygienu. Na zubnej paste, vode, ani jej cene pritom vôbec nezáleží. Dôležitá je správna technika čistenia chrupu, ktorú vás i vaše ratolesti rada naučí práve dentálna hygienička. Zuby si musíme umývať po každom jedle, minimálne však ráno a večer. Elektrické a sonické zubné kefky môžu byť nápomocné najmä v odstraňovaní plaku, v meraní optimálnej doby čistenia chrupu, či tlaku vyvíjaného na zubnú sklovinu´´ povedal doktor Schill.

 

Akcentuje, že zo širokej ponuky zubných kefiek volíme radšej tie s mäkkými štetinami. Zaujímavou môže byť tiež suplementácia potravinovými doplnkami s koenzýmom Q10, ubichinónu.

 

,,Dôležité je vypláchnuť si ústnu dutinu čistou vodou aj po konzumácii ovocia. Nemenej dôležitým je používanie interdentálnej zubnej kefky a zubnej nite. Je známe, že zdravé zuby sa nekazia,“ uzavrel doktor Schill.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies