Deti do troch rokov by vôbec nemali jesť huby

NETKY.SK • 5 August 2013, 09:40 • 2 min
Deti do troch rokov by vôbec nemali jesť huby

BRATISLAVA – Deti do troch rokov by vôbec nemali jesť huby. Podľa niektorých odporúčaní by sa im mali vyhnúť až deti do 10 rokov, hovorí gastroenterologička z bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Iveta Čierna.

slovakia

left justify in out

„Huby sú všeobecne ťažko stráviteľnou potravou, obsahujú väčšie množstvo vlákniny a môžu urýchľovať vyprázdňovanie,“ vysvetľuje lekárka. Tráviace ťažkosti a horšia znášanlivosť húb môže súvisieť aj s ich nedostatočnou tepelnou úpravou alebo ich nesprávnym skladovaním pri zbere, napríklad, keď sa huby zbierajú do igelitových vreciek.

„Konzumácia vlastnoručne nazbieraných húb predstavuje predovšetkým riziko otravy.  Najobávanejším rizikom je otrava muchotrávkou zelenou, ktorá môže byť smrteľná,“ dodáva Čierna. Ťažkosti však podľa nej môžu spôsobiť aj jedlé huby. „Najčastejšie sa stretávame v období hubovej sezóny s tzv. gastroenteritídami. Po konzumácii húb približne do dvoch hodín sa objaví hnačka a zvracanie. Na rozdiel od otravy muchotrávkou zelenou, keď sa ťažkosti objavia po dlhšom čase, po 8 až 48 hodinách,“ objasnila.

Ak sa u dieťaťa po zjedení húb objavia hnačky či zvracanie, doktorka odporúča poradiť sa s lekárom. A to najmä vtedy, ak nazbierané huby od niekoho dostali. „Je vždy riziko, že sa tam primieša aj jedovatá,“ podotkla. Problémy podľa nej môžu spôsobiť aj kupované huby, ak boli zle skladované alebo upravené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies