Deti do 15 rokov budú povinne jazdiť na svahoch s prilbou

NETKY.SK • 30 September 2015, 18:02 • 2 min
Deti do 15 rokov budú povinne jazdiť na svahoch s prilbou

BRATISLAVA – Deti do 15 rokov budú na lyžiarskych svahoch jazdiť iba s prilbou.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o Horskej záchrannej službe, ktorú dnes schválil parlament. Ministerstvo vnútra návrhom reaguje na narastajúci počet úrazov. Prilby budú povinné pre mladých lyžiarov aj snoubordistov. Deti do 15 rokov budú musieť mať na sebe reflexný odev alebo reflexné prvky, poslanci schválili pozmeňujúci návrh podpredsedníčky parlamentu Eriky Jureňovej z OĽaNO. Pôvodne novela predpokladala reflexné prvky pre deti do 6 rokov.


Novela prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu poslancov Smeru-SD rozširuje územnú pôsobnosť Horskej záchrannej služby o ďalšie horské oblasti, a to Bukovské vrchy, Javorníky, Kremnické vrchy, Kysuckú vrchovinu, Kysucké Beskydy a Moravsko-sliezske Beskydy. V týchto horských oblastiach sa podľa predkladateľov zvyšuje turistický ruch a s ním rastú aj počty úrazov návštevníkov hôr.


Návrh komplexným spôsobom spresňuje a dopĺňa úlohy Horskej záchrannej služby. Upravuje aj povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľov lyžiarskych tratí a prevádzkovateľov lanoviek. Do textu zákona sa dostali aj povinnosti osoby, ktorá sa nachádza na lyžiarskej trati. Lyžiar, napríklad, nesmie bezdôvodne zastaviť a stáť na zúženej alebo neprehľadnej časti lyžiarskej trate. Ak lyžiar spadne a ak je to možné, je povinný miesto pádu urýchlene opustiť.


V novele sa tiež navrhuje, aby rodinní príslušníci po zomrelom v horách neboli povinní hradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním, ktoré sa tohto zosnulého týkali. Dôvodom je, že vymáhať tieto pohľadávky od pozostalých je podľa rezortu vnútra neetické. Ide približne o 18 prípadov ročne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona